Svet
402 ogledov

Britanski parlament zavrnil brexit brez dogovora

britanski parlament Theresa May
Britanski parlament je podprl nezavezujoč amandma, s katerim zahteva zamenjavo irskega varovala z "alternativnimi predlogi" in zavrnil brexit brez dogovora.

Britanski parlament je podprl nezavezujoč amandma, s katerim zahteva zamenjavo irskega varovala z "alternativnimi predlogi". Z njimi bi se izognili trdi meji na irskem otoku. Britansko premierko Thereso May poziva k vnovičnim pogajanjem v Bruslju in izločitev spornega varovala iz dogovora o brexitu.

Parlament je s tesno večino (318 proti 310) zavrnil tudi brexit brez dogovora. Poslanci spodnjega doma britanskega parlamenta so namreč sprejeli nezavezujoči amandma, s katerim skušajo preprečiti brexit brez dogovora. Vlado so pozvali, naj EU zaprosi za odlog izstopa iz EU, če do konca februarja parlament ne sprejme dogovora o brexitu.

Kot je po glasovanju v parlamentu dejala Mayeva, je parlament danes dal jasno sporočilo, da Združeno kraljestvo EU ne bi smelo zapustiti brez dogovora, vendar pa zgolj nasprotovanje temu izstopa brez dogovora še ne more preprečiti.

Kraljica Elizabeta II Svet Brexit. Oglasila se je kraljica.

Mayeva je parlament, ki je pred štirinajstimi dnevi zavrnil sporazum o brexitu, že v razpravi pozvala, naj v Bruselj pošlje jasno sporočilo, da bo podprl ločitveni dogovor z EU, če bo irsko varovalo spremenjeno z alternativno rešitvijo. Poslance je tako pozvala k podpori dopolnila konservativnega poslanca Grahama Bradyja, ki ga je poslanska zbornica nato podprla s 317 glasovi proti 301.

Mayeva je poudarila, da želi "pomembne in pravno zavezujoče" spremembe varovala o meji med Irsko in Severno Irsko. "To bo vključevalo ponovno odprtje sporazuma o brexitu," je dejala, pri tem pa priznala, da to "ne bo enostavno".

Brexit Svet Brexit: pripravite se na črni scenarij

EU je namreč že večkrat ponovila, da se ne bo znova pogajala o ločitvenem sporazumu, o katerem se je z britansko vlado pogajala skoraj dve leti. "Pozdravljamo in delimo ambicijo britanskega parlamenta za izognitev scenariju brez dogovora," se začne stališče, ki so ga po navedbah Tuskove tiskovne službe uskladile prestolnice 27 članic EU. Sedemindvajseterica ob tem znova poziva britansko vlado, naj čim prej pojasni svoje namere in naslednje korake.

"Ločitveni sporazum je in ostaja najboljši in edini način za zagotovitev urejenega izstopa Združenega kraljestva iz EU. Irsko varovalo je del ločitvenega sporazuma in o ločitvenem sporazumu se ni mogoče znova pogajati," se glasi stališče 27 članic EU.

Brexit zastavica velika britanija Svet Britanski poslanci zavrnili ločitveni sporazum

Britanski parlament je po razpravi, v kateri je premierka Theresa May poudarila, da želi vnovično odprtje pogajanj z EU o brexitu ter pravno zavezujoče spremembe irskega varovala, glasoval še o petih dopolnilih, vendar je vse ostale zavrnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.