Svet
1414 ogledov

Britanski poslanci zavrnili ločitveni sporazum

Brexit zastavica velika britanija Profimedias
Hud poraz za Mayevo, ki je pred glasovanjem poslancem položila na dušo, naj glasujejo tako, kot je najbolje za državo.

Britanski parlament je s 432 glasovi proti 202 zavrnil ločitveni sporazum z EU. Laburisti so po hudem porazu vlade zahtevali glasovanje o nezaupnici vladi Mayeve. Razprava o nezaupnici naj bi potekala v sredo.

Izid glasovanja je najhujši poraz vlade v sodobni zgodovini Združenega kraljestva, poroča BBC. Pred tem so poslanci zavrnili dopolnilo poslanca Johna Barona k dogovoru, s katerim bi Združenemu kraljestvu dali pravico, da odpravi irsko varovalo brez privolitve EU. Podprlo ga je le 24 poslancev, 600 jih je bilo proti. 

Evropska unija odločitev obžaluje in poziva Veliko Britanijo, da čim prej sporočijo, kakšni bodo njihovi naslednji koraki. Velika Britanija naj bi iz EU izstopila čez 73 dni. Mayeva je v nagovoru po glasovanju ponovila, da še vedno namerava izpeljati brexit, kot so želeli volivci na referendumu. 

Pred glasovanjem pozivala k tem, "kar je najbolje za državo

Britanska premierka Theresa May je tik pred glasovanjem še zadnjič pozvala poslance, naj podprejo ločitveni sporazum z EU. "Glasujte tako, kot je najbolje za državo," je poudarila. Kot je dejala po poročanju britanskega BBC, se v primeru splošnih volitev, za katere se zavzema vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, možnosti ne bodo spremenile - še naprej bodo na mizi odpoved brexita, urejen izstop iz unije na podlagi dogovora ali brexit brez dogovora.

Zatrdila je še, da dogovor omogoča Združenemu kraljestvu, da znova prevzame nadzor nad zakonodajo in mejami, in to na način, ki ščiti delovna mesta. Ponovila je tudi, da je treba spoštovati voljo državljanov, ki so se leta 2016 na referendumu odločili za brexit.

Theresa May Brexit Svet Kot kaže, je obupala, najbolj verjetna blokada izstopa iz EU

Glede irskega varovala, ki je za poslance najbolj sporno, je premierka dejala, da vlada ne more sprejeti dopolnila poslanca konservativcev Edward Leigha, ki jasno določa, da bo varovalo začasno. "To ni zaveza Evropski uniji, gre za zavezo ljudem na Irskem in Severnem Irskem, da bomo spoštovali velikonočni sporazum. Po njenih besedah Združeno kraljestvo potrebuje zavarovalno polico, da na irskem otoku ne bo trde meje".

V razpravi je bilo slišati tako pozive k podpori dogovoru kot še številčnejše pozive k zavrnitvi. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je dejal, da bodo člani njegove stranke glasovali proti dogovoru. "Irsko varovalo pomeni, da bo Združeno kraljestvo pred odločitvijo, ki nas bo spravila v škripce". Po njegovih besedah je dogovor nejasen, poleg tega v njem ni omenjena trgovina brez napetosti.

Vse verjetneje tako postaja, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila brez dogovora z Brusljem. Omenja se tudi možnost preložitve brexita, pri čemer se v Bruslju kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij.

Brexit Svet Brexit: pripravite se na črni scenarij
Komentarjev 2
  • Avatar vec
    vec 22:46 15.januar 2019.

    sej so glasovali kot je najbolje za državo, to je da OSTANE v EU