Svet
1659 ogledov

Potrdili ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom

Brexit zastavica velika britanija Profimedias
Voditelji 27 članic EU so danes v Bruslju potrdili ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom in politično izjavo o prihodnjih odnosih, je prek Twitterja sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

"Zdaj je čas, da vsakdo prevzame svoj del odgovornosti," je ob prihodu na vrh poudaril glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier. Dogovor je po njegovih besedah nujen korak za gradnjo zaupanja med Združenim kraljestvom in EU za naslednjo fazo oblikovanja zgodovinskega in ambicioznega partnerstva. "Ostali bomo zavezniki, partnerji in prijatelji," je poudaril.

Voditelji so ob prihodu na vrh poudarjali, da to ni dan za veselje. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je, kot že večkrat v minulih dveh letih, znova izpostavil, da je to žalosten dan in da je brexit tragedija.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ocenil, da to ni dan ne za veselje ne za žalovanje ter znova pozval k reformam. Brexit namreč po njegovih besedah potrjuje, da Evropa potrebuje prevetritev.

Ni navdušenja

Slavja danes ne bo. Prvič, ker nad brexitom v uniji ni navdušenja. Drugič, ker kalvarije še zdaleč ni konec. Naslednji korak bo najzahtevnejši - potrjevanje dogovora v britanskem parlamentu. Tudi če ta dogovor potrdi, sledijo še zahtevna pogajanja o prihodnjih odnosih. Če britanski parlament dogovora ne potrdi, pa je neznank še ogromno.

O tem, kaj se bo zgodilo, če britanski parlament dogovora ne potrdi, nihče ne želi ugibati. Predsednik komisije je v odgovoru na to vprašanje danes postregel z junckerizmom: "Če bi bil osel mačka, bi se dnevno zadrževal v drevesni krošnji."

Šele tik pred vrhom je bilo rešeno vprašanje zagotovil za Španijo glede Gibraltarja. Madrid je zahteval trdna zagotovila, da bo imel besedo pri opredeljevanju prihodnjih odnosov EU z Gibraltarjem, strateško pomembnim britanskim čezmorskim ozemljem na jugu Iberskega polotoka, nad katerim si tudi Španija želi suverenost.

Na vprašanja o tem tem dogovoru s Španijo je litovska predsednica Dalia Grybauskaite danes dejala: "Običajno so to triki - obljubimo, da bomo obljubili." Na dodatno vprašanje, ali je torej to samo obljuba, pa je dodala: "Običajno izpolnimo, kar obljubimo. Prej ali slej."

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 12:16 26.november 2018.

    Tragedija je da nas vodijo taki pijančki kot je juncker,ki si še čevljev ne zna obuti