Zdravje > Aktualno
345 ogledov

Po brexitu se zatekajo k antidepresivom

Ljudje na ulici Profimedia
Gospodarska negotovost ima negativen vpliv na druševno zdravje.

Razprava o koristih in slabostih brexita že dve leti prevladuje v političnih debatah na Otoku, v tem času ji je uspelo razdeliti tako družine kot skupnosti in sprožiti panične priprave gospodarstva na možnost, da Londonu z Brusljem sploh ne bo uspelo doseči dogovora o odnosih po odhodu.

A vse doslej v državi niso posvečali kaj prida pozornosti vplivu brexita oziroma negotovosti, ki jo sproža ta proces, na duševno zdravje Britancev. Tega so se zato lotili raziskovalci z londonskega kraljevega kolidža, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brexit | Avtor: Profimedias Profimedias

V študiji, ki je zajela obdobje pred 23. junijem 2016, ko je potekal referendum o brexitu, in obdobje, ki je sledilo, so preučili mesečne podatke o predpisovanju antidepresivov v vseh 326 volilnih okrajih v Angliji in jih primerjali s podatki o predpisovanju drugih zdravil.

Raziskava: Negotovost zaradi brexita

Raziskovalce je glede na to, da je bil izid referenduma o brexitu presenečenje, ki je prineslo občutno negotovost glede učinkov na britansko gospodarstvo in družbo, zanimalo, ali se je to odrazilo v večji porabi antidepresivov.

V študiji so najprej izračunali definirani dnevni odmerek antidepresivov - to je povprečni vzdrževalni odmerek, ki ga bolnik prejme v enem dnevu za glavno oziroma najpogostejšo indikacijo zdravila, s čimer so zagotovili ustrezno primerjavo z drugimi vrstami zdravil.

Za 13,4 odstotkov več predpisanih antideprisivov

Na podlagi tega so nato prišli do ugotovitve, da se je po referendumu o brexitu obseg predpisanih antidepresivov v primerjavi z drugimi predpisanimi zdravili povečal za 13,4 odstotka.

Čeprav je bilo rezultate referenduma težko povsem gotovo povezati s porabo antidepresivov, je dejstvo, da je bil njen porast v primerjavi s porabo drugih zdravil na recept občuten, je za AFP komentiral predavatelj s kraljevega kolidža in profesor na Harvardu Sotiris Vandoros . Ob tem je spomnil, da vse več publikacij kaže, da lahko ima gospodarska negotovost negativen vpliv na duševno zdravje.

"Negotovost glede službe in skrbi glede finančne prihodnosti posameznika sta povezani s slabšim zdravjem. Vsak dogodek, ki sproži negotovost in skrbi, ima lahko negativen učinek," je dodal Vandoros.

V študiji so sicer še izpostavili, da rezultati še ne bi smeli pomeniti, da se je vzdušje britanskega naroda kot celote po referendumu o brexitu poslabšalo. Goreči zagovorniki brexita so tako na primer lahko celo ugotovili, da se jim je v tednih po glasovanju počutje občutno izboljšalo.

A Vandoros je ob tem vendarle izpostavil, da je šokantni izid referenduma in nemir, ki mu je sledil, "verjetna razlaga" za relativen porast uporabe antidepresivov.

Avtorji študije, ki so jo objavili v strokovni publikaciji Journal of Epidemiology and Community Health, so zato zapisali, da bi morala vlada v Londonu v obdobjih politične in gospodarske negotovosti storiti več, ko gre za svetovanje glede duševnega zdravja.

(Foto: iStockphoto) Rak Slovenija Proti raku z antidepresivi Grozljivo Vizita za živali Te znamenite živali so na antidepresivih proti svoji volji

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice