Vizita za živali > Novice
1206 ogledov

Te znamenite živali so na antidepresivih proti svoji volji

Grozljiva ugotovitev strokovnjakov.

Kljunaš je sesalec, ki ga pri nas ne poznamo, je namreč edinstven in prihaja iz Avstralije, kjer je prava ikona. Sicer je ta nenavadna žival poleg kljunatega ježka zadnja vrsta iz rodu stokovcev, sesalcev, ki ležejo jajca

Prečudovite živali, ki živijo tudi v kontaminiranih vodah v bližini avstralskega mesta Melbourne, so lahko izpostavljene kar polovici dnevnega odmerka antidepresiva namenjenega človeku. Če ga ljudem s težavami z depresijo predpiše zdravnik, ga te živali uživajo nenamerno, z vnosom žuželk in pajkov, s katerimi se hranijo. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Z analizo mrtvih insektov in pajkov iz šestih potokov okoli Melbourna so znanstveniki odkrili sledi 69 različnih vrst antidepresivov. Pojasnili so, da se te droge prenašajo s prehranjevalno verigo. Insekti se hranijo s pajki, ki so sicer glavna hrana te unikatne in v prohodnosti zelo ogrožene živali.  Zdravila so jim seveda prenesli tamkajšnji prebivalci preko greznic in kanalizacijskih cevi, saj čistilne naprave ne zmorejo odstraniti vseh škodljivih spojin, ki jih uporablja sodobni človek. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.