Svet
427 ogledov

Mayeva prestala glasovanje

Theresa May
Nezaupnico je podprlo 306 poslancev, 325 pa jih je bilo proti.

Britanski parlament danes premierki Theresi May ni izglasoval nezaupnice, ki jo je po torkovi zavrnitvi njenega dogovora z EU o brexitu zahteval vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn. Nezaupnico je podprlo 306 poslancev, proti jih je bilo 325. Mayeva je izrazila zadovoljstvo in napovedala, da bo nadaljevala delo za izstop države iz EU.

"Nadaljevali bomo prizadevanja za izpolnitev obljube državljanom o izstopu iz Evropske unije," je premierka dejala takoj po razglasitvi izidov glasovanja. Kot je dodala, imajo to nalogo vsi člani parlamenta, zato je povabila vodje vseh parlamentarnih strank, da se že danes sestanejo na pogovorih o tem, kako naprej.

Mayeva je še obljubila, da bo v ponedeljek, kot napovedano, parlamentu predstavila nov načrt, kako naprej. Vodja laburistov Corbyn ji je nemudoma odgovoril, da se mora vlada najprej odpovedati možnosti brexita brez dogovora, šele nato se bodo pripravljeni s premierko usesti za mizo. Tudi vodja opozicijskih liberalnih demokratov Ed Davey je po glasovanju dejal, da so se sicer pripravljeni pogovarjati s premierko, a da brexit brez dogovora ne more biti opcija. Obenem ne bi smeli izključiti možnosti podaljšanja roka za izstop iz EU, je dodal.

Vodja poslanske skupine DUP Nigel Dodds je dejal, da je potrebno doseči brexit na podlagi skupnih prioritet, te pa so za Severno Irsko spoštovanje enotnosti Severne Irske in Velike Britanije ter "prevzem nadzora nad zakoni in mejami". Tudi škotski nacionalisti (SNP) so pozvali Mayevo, naj izključi možnost brexita brez dogovora in soglaša, da podaljšanje pogajanj in izvedba drugega referenduma ostaneta na mizi. Drugi mož laburistov Tom Watson si želi splošnih volitev, saj po njegovem Mayeva ni sposobna speljati procesa.

Glede tega, kaj se bo zgodilo po današnjem glasovanju o nezaupnici, BBC omenja šest možnih scenarijev - brexit brez dogovora, ponovno glasovanje o trenutnem dogovoru, pogajanja o novem dogovoru, nov referendum, sklic splošnih volitev in še eno glasovanje o nezaupnici. Še ena možnost, o kateri je presodilo tudi Sodišče EU, bi bil enostranski preklic brexita.

Britanski poslanci so v torek s 432 glasovi proti 202 zavrnili ločitveni sporazum z EU. Izid glasovanja je bil po poročanju BBC najhujši poraz vlade v sodobni zgodovini Združenega kraljestva. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.