Svet
9243 ogledov

Brexit. Oglasila se je kraljica.

Kraljica Elizabeta II
Poznavalci ne dvomijo, da je imela v mislih brexit.

Britanska kraljica Elizabeta II. je v četrtek zvečer Britance pozvala k enotnosti za dosego skupnih točk. Po oceni poznavalcev gre za poziv, da bi na Otoku presegli delitve zaradi brexita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V govoru članicam Ženskega inštituta (WI) iz Norfolka na vzhodu Anglije je 92-letna kraljica še poudarila, da ljudje ne bi smeli izgubiti pred očmi večje slike.

"Vztrajnost, prijateljstvo, osredotočenost na skupnost ter potrebe drugih so danes potrebne prav tako, kot so bile", ko je bil inštitut leta 1915 ustanovljen, je poudarila kraljica in dodala, da se vsaka generacija sooča z novimi izzivi in priložnostmi.

"Ko iščemo nove odgovore v sodobnem času, sama prisegam na že uporabljene in preverjene recepte, kot je, da o drugih govorimo dobro ter spoštujemo različna stališča, iščemo skupne točke in da pred očmi nikoli ne izgubimo večje slike. Zame je ta pristop brezčasen in priporočam ga vsem," je še dejala britanska kraljica.

Kraljica je omenjeno povedala sredi burnih razprav v britanskem parlamentu o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, ki je načrtovan za 29. marec.

Člani britanske kraljeve države se običajno ne vmešavajo v dnevno politiko; še posebej kraljica si prizadeva, da bi v javnosti ohranila nevtralno držo.

Dopisnik BBC z dvora Nicholas Witchell je dejal, da ni dvoma, da je kraljica s tem želela poslati sporočilo. 

"Nemogoče si je predstavljati, da bi poglavarka države uporabila takšne izraze, če ne bi želela, da se razumejo kot odziv na trenutne politične razmere," je dejal. 

Minuli mesec je že v tradicionalni božični poslanici izpostavila sporočilo enotnosti in posvarila pred težnjami, da bi dajali prednost koristim posameznih skupin pred skupnimi koristmi za državo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.