Svet
22919 ogledov

Južnokorejci razkrivajo stanje Kim Jong Una

Kim Jong-un v Vietnamu Epa
Južna Koreja zavrača navedbe nekaterih medijev o zdravstvenem stanju severnokorejskega voditelja Kim Jong Una.

V medijih se še naprej krepijo špekulacije o stanju Kim Jong Una. Potem ko so v javnosti pojavila namigovanja, da je 36-letni severnokorejski voditelj umrl po operaciji srca, so visoki politični predstavniki sosednje Južne Koreje tovrstne govorice odločno zanikali.

Medtem ko nekateri azijski mediji poročajo o njegovi smrti, drugi trdijo, da naj bi bil Kim v komi oziroma vegetativnem stanju, vendar resničnosti informacij za zdaj ni mogoče potrditi.

Kim Džong Un Svet Mediji poročajo o smrti severnokorejskega voditelja

Moon Chung-in, glavni zunanjepolitični svetovalec južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina, je za CNN zatrdil, da je s Kimom vse v najlepšem redu. "Naše vladno stališče je trdno. Kim Jong Un je živ in se počuti dobro. Od 13. aprila je nastanjen v letovišču Wonsan. Doslej nismo zaznali nobenih sumljivih premikov," je za ameriško televizijsko mrežo povedal Chung-in.

Govorice o zdravstvenem stanju severnokorejskega voditelje so se razplamtele po tem, ko je 15. aprila manjkal na proslavi v spomin na njegovega pokojnega dedka in ustanovitelja države Kim Il Sunga. Po poročanju državnega medija KCNA se je sicer štiri dni prej udeležil srečanja državnega politbiroja.

ZDA po poročanju CNN-a razpolagajo z informacijami, da naj bi bilo njegovo življenje v nevarnosti po operaciji srca. Po zagotovilih neuradnih virov naj bi bilo stanje resno, vendar je nemogoče oceniti, kako resno.

Prestal operacijo srca

Južnokorejski spletni časopis Daily NK, ki pokriva dogajanje v Severni Koreji, je poročal, da je Kim prestal kardiovaskularni poseg zaradi "pretiranega kajenja, debelosti in preobremenjenosti." Dodajajo, da naj bi okreval v njegovi vili v okrožju Hyangsan County. Njegovo stanje naj bi se v dneh po operaciji izboljšalo, zato se je večina strokovnjakov že 19. aprila vrnila v Pjongjang, medtem ko nekateri še vedno spremljajo njegov napredek. CNN ob tem poudarja, da so te navedbe napreverljive.

Severnokorejski časopis Rodong Sinmun je v nedeljo poročal, da naj bi se Kim zahvalil delavcem za pomoč pri preoblikovanju mesta Samjiyon, vendar je tudi te navedbe, še zlasti, ali je zahvala res prišla neposredno iz njegovih ust, prav tako nemogoče preveriti.

Kim Jong-un, testiranje raketometa Je živ? Svet Je Kim Jong Un živ? Ugibanje zaradi posnetka satelita

Prepuščeni ugibanju

Severna Koreja močno ščiti vse informacije v zvezi s svojim voditeljem, zato se analitki pri določanju realnega stanja opirajo na seciranje državnih medijev in propagandnih sporočil.

V soboto se je v javnosti pojavil satelitski posnetek vlaka v lasti Kim Jong Una, ki je bil več dni parkiran na železniški postaji v Wonsanu. Vlak sicer ne potrjuje njegove prisotnosti, vendar dodaja kredibilnost navedbam, da se Kim nahaja na tem območju.

Po poročanju spletne strani 38 North je vlak pakiran na tirih, ki so rezervirani za Kimovo družino. Na postajo je prispel nekje pred 21. aprilom, na lokaciji pa je bil prisoten tudi dva dni kasneje. 23. aprila naj bi ga pripravili za odhod.

Kompleks v Wonsanu, poroča 38 North, naj bi vseboval devet hišic za goste, rekreacijski center, veliko stavbo, ki je bila zgrajena po Kimovem prevzemu oblasti, zaščiteno pristanišče, strelišče in manjšo vzletno-pristajalno stezo, katere del so leta 2019 preuredili v jahalno stezo. Kim je redni obiskovalec tamkajšnjega obalnega območja, kjer je počitnikoval kot otrok, vendar se je tja običajno odpravil bodisi z avtomobilom bodisi z letalom, še navaja CNN.

Komentarjev 10