Svet
6011 ogledov

Južno Evropo ogroža nov vročinski val

Vročinski val Profimedia
Nov vročinski val se širi iz Afrike na jug Evrope. V Tuniziji so včeraj izmerili rekordnih 49 °C.

Nov vročinski val se širi iz Afrike na jug Evrope. V Mediteranu kot posledica vročinskih valov in močnih vetrov še vedno divjajo požari, ki ogrožajo Grčijo in Turčijo, zato so meteorologi še vedno zaskrbljeni. ''Grozljiv vročinski val se širi iz Severne Afrike v južno Evropo,'' je sinoči na Twitterju zapisal škotski meteorolog Scott Duncan.

Kot je navedel Duncan, so v prestolnici Tunizije včeraj izmerili temperaturo vrtoglavih 49°C, kar je podrlo rekord od prejšnje najvišje izmerjene temperature. Povprečne temperature v avgustu se na tamkajšnjih območjih gibljejo okoli 30 stopinj Celzija, rekord pa so v Tuniziji izmerili julija 1943, ko se je živo srebro povzpelo na 47,4°C.

''To je šele začetek grozljivega vročinskega vala,'' je zapisal in dodal, da so včeraj na Siciliji izmerili temperaturo 47°C.

V osrednjih regijah Italije, Toskani in Laciju, pričakujejo do konca tedna temperature okoli 40 stopinj Celzija. Vrhunec naj bi vročinski val dosegel v petek, ko naj bi v 15 mestih izdali najvišje opozorilo pred nevarnostjo. To pomeni, da bo vročina v mestih tako močna, da lahko ogroža zdravje splošnega prebivalstva, ne le starejših in šibkih. 

Podobno kot v Grčiji in Turčiji se tudi v Italiji borijo s številnimi požari. Ti ogrožajo tako gorsko verigo Aspromonte v Kalabriji kot gorsko verigo Madonie v bližini Palerma. 

Vročinski ekstremi bodo vse pogostejši

Po podatkih NASA je bil junij 2021 je bil za severno poloblo najbolj vroč, odkar izvajajo meritve. Leta 2019, 2020 in 2021 smo zabeležili tri najbolj vroče junije na severni polobli.

Najobširnejše podnebno sporočilo, ki ga je v ponedeljek izdal Mednarodni panel za podnebne spremembe v okviru ZN, opozarja pred človeškim vplivom na podnebne spremembe. Med drugim izpostavlja, da so že zdaj in bodo tudi v prihodnosti vročinski ekstremi vse pogostejši in skrajnejši. Prihodnost sprememb vključuje povečanje pogostosti in intenzivnosti vročih ekstremov, tudi ob oceanih, ​​močne padavine in v nekaterih regijah kmetijske in ekološke suše.

Nevihta Okolje Svet Podnebni znanstveniki prižigajo nove rdeče alarme Požari v Grčiji Foto Svet ''Sami smo, bliža se nam konec''

dezurni@styria-media.si

 



 

Komentarjev 8