Svet
17 ogledov

Kaczyński ukazoval pilotu?

"V Krakowu imajo tudi danes vsi tramvaji in avtobusi spredaj izobešene zastave," Žurnal24 main
Včerajšnja nesreča je Poljake popolnoma ohromila. O tem, kakšno je stanje na Poljskem, nam je več povedal prebivalec Krakowa, Sławomir Szopa. Številni menijo, da je bil predsednik delno kriv za nesrečo.

"Skoraj prepričan sem, da odločitev o pristanku v Smolensku ni bila pilotova odločitev. Nanj so morali izredno hudo pritiskati, najverjetneje je to zahteval Kaczyński. V preteklosti je namreč predsednik že parkrat to zahteval. Ko se mu je nekoč nek pilot uprl, je imel kasneje veliko težav. Na poti v Gruzijo se je pilot namreč odločil pristati v Bakuju namesti v Tbilisiju, ker so spopadi potekali preblizu letališča. Kasneje ga je predsednik obtožil, da je strahopeten. Ampak konec koncev piloti niso neumni in imajo veliko izkušenj. Velika večina izvrši vse ukaze predsednika, saj je ta tudi vrhovni poveljnik vojaških sil. Kaczyński je bil edini predsednik do zdaj, ki je dajal posebne ukaze tudi pilotom. Zaradi goste megle pilot včeraj ni videl tal, zaradi slabe radio in radarske zveze pa je letel prenizko. Morda je bila možna kakšna manjša tehnična napaka, ampak v normalnih pogojih tak pilot ne bi povzročil nesreče," nam je dan po tragediji, v katerem je Poljska izgubila številne pomembne politike, pojasnil študent mednarodnih odnosov in obramboslovja Sławomir Szopa.

Seznam ljudi, ki smo jih izgubili, je predolg. Ne glede na politično pripadnost smo vsi občutili enak šok. Okrog 13. ure so ljudje po vsej državi začeli prižigati sveče, izobešati zastavo s črnim trakom na stavbe in avtomobile.
Sławomir Szopa

Sławomir prihaja iz Krakowa, kjer so danes na vseh tramvajih in avtobusih izobešene zastave. "Mesto se zdi bistveno bolj tiho, mirno kot navadno. Tišina je vsepovsod. V lokalih se glasba igra bolj potiho ali pa so kar zaprti," pravi in pojasni, da je včerajšnji dogodek ohromil celotno državo.

Prijeten začetek dneva se je končal v solzah
"S prijatelji smo bili ravno v hribih, ko smo dobili SMS sporočila in klice naših znancev. Bili smo šokirani in najprej nikomur ni bilo jasno, kaj se je zgodilo, kdo je bil v letalu, koliko je bilo mrtvih. Na začetku se skoraj nihče ni zavedal razsežnosti tragedij. Vedeli smo le, da je bil v nesrečo vpleten predsednik- vse ostale informacije so bile popolnoma nasprotujoče. Sprva smo se celo še nekaj malega šalili glede vsega- vem, bilo je trapasto, a to je bil neke vrste šok, prvi odziv na nekaj, česar nihče ni pričakoval. Nato smo šli na avtobus do Krakowa in na poti se je vse spremenilo. Po radiu smo slišali seznam mrtvih ljudi...Že samo po omembi 2 ali 3 imen smo se ustavili, nastala je tišina. V naslednji uri in pol nihče ni spregovoril niti ene same besede. Samo vozili smo se domov in poslušali radio. Nekateri so tiho jokali," pravi Sławomir.

Zakaj? Zaradi denarja
Na vprašanje, zakaj so bili vsi najpomembnejši ljudje iz države v enem letalu, odgovarja: "Odgovor je preprost- denar. Poljska vlada ima samo dve tako veliki letali in eno je ravno zdaj v popravilu. Nimamo pa posebnih pravil glede tega, kdo je lahko v letalu v istem času."

Mediji postali črno-beli
Ker sam aktivno spremlja medije po vsem svetu, se je obregnil tudi ob poročanje nekaterih. "V medijih je bila reakcija zelo podobna, polna velikih besed o teh ljudeh. Vsi so se obračali tudi na simbol Katinskega gozda in za tiste, ki zgodovino poznajo bolje, je to govorjenje o zgodovinskih dogodkih v Rusiji izredno moteče. Nekateri mediji bi najraje besedo "nesreča" nadomestili kar z besedo "mučeništvo" kot razlago za ta dogodek. Za poljske medije in desne politike je tipično, da ob vsakem tragičnem dogodku obširno pojasnjujejo, kako zelo trpimo. Osebno mi to ni všeč in občutek imam, da tudi številnim drugim ni. Seveda so vsi časopisi in spletni portali svojo naslovnico spremenili v belo-črno barvo," pravi in za primer omeni Gazeto, ki je eden najbolj nevtralnih in zanesljivih virov informacij na Poljskem.

Več o dogajanju na Poljskem si lahko preberete v članku Je elita vplivala na pilotovo odločitev?

Ni jih strah, kaj bodo prinesle volitve
V dveh tednih bo znan datum volitev. Do takrat bo predsedniške dolžnosti opravljal Bronisław Komorowski. "On bi tako ali tako bil kandidat na novembrskih volitvah in mu trenutno tudi najbolje kaže. Volitev nas ni strah v nobenem pogledu, saj v resnici ni takšne politične sile, ki bi lahko nepredvidljivo spreobrnila splošno stanje v državi," še pravi Sławomir in zaključi, da bo naslednjih 7 dni celotna Poljska v znamenu žalovanja.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.