Svet
25003 ogledov

Kaj, če Donald Trump umre?

Donalda Trumpa odpeljali v bolnišnico Epa
V Ameriki se še nikoli ni zgodilo, da bi predsedniški kandidat med volitvami ali po volitvah umrl ali postal nezmožen za delo. Kaj bi se zgodilo, če Trump ne bi mogel nadaljevati volilne kampanje?

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek sporočil, da je pozitiven na COVID-19 in, da gre v izolacijo. Trumpa so kasneje, domnevno zaradi povišane telesne temperature, iz Bele hiše odpeljali v vojaško bolnišnico, kjer naj bi se po trditvah zdravnikov počutil bolje. Njegov zdravnik Sean Conley je medijem sporočil, da se predsednik še ni rešil najhujšega, vendar pa je njegova zdravstvena ekipa previdno optimistična.

Donald Trump Okužba Trumpa Svet Kaos v ZDA. Številne špekulacije, vprašanja, kaj bo z volitvami ...

Trump je občutil slabost

Conley je dejal, da se je predsednik sprehajal naokrog v sobi bolnišnice Walter Reed in opravljal svoje delo. Informacije o Trumpovem zdravstvenem stanju so nejasne in zmedene, čeprav pa za zdaj ne kaže, da bi mu šlo na slabše.
Conley v soboto sicer ni hotel povedati ali so imeli Trumpa od sprejema v bolnišnico kdaj na respiratorju, priznal pa je, da je imel pacient slabost, zamašen nos in kašelj. Vse to naj bi se sedaj že uredilo in Trumpu bi naj šlo na bolje.

Donalda Trumpa odpeljali v bolnišnico | Avtor: Epa Epa

Naslednjih 48 ur bo kritičnih

Ameriški mediji pa so iz neuradnih virov blizu predsednika potem dobili novico, da bo naslednjih 48 ur kritičnih za Trumpa ter, da še ni jasne poti do njegovega okrevanja. Iz Conleyjevih izjav so razbrali tudi, da je Trump že v sredo vedel, da je nekaj narobe z njim.
74-letni Trump v videu, ki ga je objavil, priznava, da se ni najboljše počutil, ko so ga v petek sprejeli v bolnišnico, ampak sedaj naj bi mu šlo na bolje. Izjavil je, da se bori za milijone ljudi z virusom ne le v ZDA ampak po vsem svetu, ni pa pojasnil kaj je s tem mislil.
Pošalil se je tudi, da gre prvi dami 50-letni Melanii Trump bolje kot njemu, ker je "malce mlajša" od njega.

Donalda Trumpa odpeljali v bolnišnico Covid-19 Svet Trumpa so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico

Vprašanja, kaj bo, če bo ...

Trump ima za zdaj blage simptome, a diagnoza je manj kot pet tednov pred volitvami 3. novembra sprožila vprašanja o tem, kaj bi se zgodilo, če predsedniški kandidat ali izvoljeni predsednik umre ali postane nezmožen za delo.

Volitve verjetno ne bodo preložene, čeprav v zakonu obstaja možnost tudi za to. Ameriška ustava daje Kongresu pooblastilo, da določi datume volitev, po zakonu pa so ti prvi torek po prvem novembrskem ponedeljku, vsaka štiri leta.

Predstavniški dom pod demokratičnim nadzorom bi skoraj zagotovo nasprotoval preložitvi volitev, tudi, če bi senat pod nadzorom republikancev glasoval za to. Predsedniške volitve v Ameriki še nikoli niso bile preložene, piše Reuters.

Donalda Trumpa odpeljali v bolnišnico | Avtor: Epa Epa

Hope Hicks Privlačna kot magnet Svet Kdo je lepotica, ki naj bi okužila Trumpa?

Demokratični in republiški nacionalni odbori imajo vzpostavljen sistem za povabilo članov, da glasujejo o nadomestnem kandidatu. Vendar je zdaj verjetno že prepozno, da bi Trumpa kdo zamenjal na volitvah. Rok za zamenjavo glasovnic v številnih zveznih državah je že potekel, glasovnice, poslane po pošti, ki naj bi se pogosto uporabljale zaradi pandemije koronavirusa, so že poslane volivcem v več kot 20 državah.

Jasnih pravil ni

Če kongres volitev ne bo preložil, bi volivci še vedno izbirali med republikancem Trumpom in demokratom Joejem Bidnom, četudi eden od njih umre pred 3. novembrom.

Po volilnem sistemu se zmagovalec volitev določi tako, da se zagotovi večina "volilnih glasov", dodeljenih vsem državam in okrožju Columbia sorazmerno z njihovim prebivalstvom.

Zmagovalec mora prejeti najmanj 270 od 538 glasov.

Donalda Trumpa odpeljali v bolnišnico | Avtor: Epa Epa

Različne zvezne države imajo različne zakone, vendar večina ne določa, kaj naj volivci storijo v primeru smrti predsedniškega kandidata. Na primer, volivci v Michiganu morajo glasovati za zmagovalnega kandidata, čigar ime je bilo na glasovnici, ne glede na to, ali je bil živ ali mrtev, medtem ko mora volilno telo v Indiani glasovati za kandidata, ki ga je stranka ponudila kot nadomestilo za pokojnega.

Donalda Trumpa odpeljali v bolnišnico Trumpovo stanje Svet Zdravniki spregovorili o zdravstvenem stanju Trumpa

Po volilnih se mora kongres sestati, da potrdi rezultate. Če je predsedniški kandidat dobil večino volilnih glasov in nato umrl, ni povsem jasno, kako bi kongres rešil situacijo.

Do zdaj se to še ni zgodilo.

Komentarjev 6
  • thomas02 20:18 04.oktober 2020.

    Hollywood ima zgodbo že vnaprej pripravljeno. Srečen konec, srečni vsi, da se bo na zunaj videlo, da je Ameros še vedno Ameros. Važni so kliki in volitve in to je voda na mlin.

  • Avatar MS
    MS 14:03 04.oktober 2020.

    Ko "neobstoječi" virus napade tistega ki ga je najprej zanikal, kasneje omalovaževal, potem se hvalil da ve več kot znanost in na koncu svetoval ljudem naj pijejo Varekino je to božja kazen! Sedaj ga je v roke vzela stroka ki ...prikaži več jo je prej nizkotno zaničeval, a glej ga zlomka ==> danes je tej isti stroki ponižno hvaležen. Za vsako rit šiba raste! Tudi za naše ignorante!

  • stilist 09:32 04.oktober 2020.

    Vsak politik na tem svetu je zamenljiv, tako da ni bojazni.