Svet
2501 ogledov

Kaos v ZDA. Številne špekulacije, vprašanja, kaj bo z volitvami ...

Donald Trump Epa
Nihče ne ve, kaj se bo v DA zgodilo po objavi, da je predsednik Donald Trump okužen z novim koronavirusom.

V ZDA je po objavi vesti, da ima predsednik okužbo z novim koronavirusom, stanje kaotično, opisujejo številni analitiki. Objava Donalda Trumpa odpira številna vprašanja, med drugim, kaj bo s preostalima dvema soočenjima s predsedniškim protikandidatom Josephom Bidnom. Kaj bo s kampanjo? Jo bo Trump nadaljeval preko twitterja iz Bele hiše? Ameriška politika je v situaciji, kot še ni bila. 

Analitičarka CNN-a za nacionalno varnost Samantha Vinograd je povedala, da je to ena izmed najbolj nevarnih situacij, s katerimi se je soočala ameriška vlada. "Glede na to, da Trump ni nosil maske, dnevno pa je bil v kontaktu s številnimi ljudmi, je logično, da so tudi drugi funkcionarji na visokih mestih znotraj nacionalno-varnostnega aparata morda okuženi. Ameriška vlada je v tem trenutku izredno ranljiva," je poudarila. 

melania trump Novice iz Bele hiše Svet Donald in Melania pozitivna na covid-19

Kdo so stiki?

Na torkovem televizijskem soočenju predsedniških kandidatov v Clevelandu Trump ni bil na odru samo z demokratskim tekmecem Josephom Bidnom, ampak tudi z vrsto svojih visokih svetovalcev, kot so vodja njegovega kabineta Mark Meadows, strateg kampanje Jason Miller ter svetovalec Stephen Miller. Z njim so bili tudi vsi njegovi otroci s partnerji, ki med soočenjem niso nosili mask, navaja BBC.

Brez maske so bili Trump, Hope Hicks in štirje visoki predstavniki administracije - Nicholas Luna, Dan Scavino, Jared Kushner in Stephen Miller -, ko so se vkrcali na vladni helikopter Marine One, s katerim so v sredo odšli na zborovanje v Minnesoti. Tu se je Trump udeležil zborovanja in zasebnega dogodka za zbiranje sredstev, je poročal New York Times.

Biden, so objavili ameriški mediji, se bo danes testiral, rezultate je pričakovati v nekaj urah.

Soočenje Trump in Biden | Avtor: Epa Epa

Ferfila: volitve niso ogrožene

V ZDA bi lahko zaradi okužbe predsednika Donalda Trumpa z novim koronavirusom za nekaj dni preložili naslednje predvolilno soočenje, a predsedniške volitve niso ogrožene, je medtem za STA ocenil profesor ameriških študij na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Bogomil Ferfila. Izključil je tudi možnost preložitve volitev, predvidenih za 3. november.

Bodo pa zapleti zaradi okužbe po mnenju profesorja najverjetneje še dodatno prispevali k pravni zmedi po volitvah. Trump je namreč na enem od predvolilnih zborovanj že javno napovedal, da ne bo priznal izidov volitev, če ne bo zmagal.

Če bo volilni izid tesen, Ferfila pričakuje, da bo Trump spor razreševal po sodni in parlamentarni poti, saj računa, da ima na obeh instancah prednost.

Predaja oblasti? 

Tako kot že dva predsednika pred njim bi tudi Donald Trump lahko začasno predal oblast svojemu podpredsedniku, če se izkaže, da sam zaradi zdravstvenih razlogov ni več sposobljen opravljati svojih dolžnosti, piše Reuters. Pri tem bi Trump ostal na funkciji, podpredsednik Mike Pence pa bi postal vršilec dolžnosti predsednika. 

Prav tako zakonodaja omogoča, da se predsednika razreši dolžnosti, v kolikor, na primer, njegov kabinet smatra, da je postal nesposoben za opravljanje predsedniških dolžnosti. To v ZDA sicer ni bilo še nikoli storjeno. 

Začasni odstop vodenja države sta doslej uporabila Ronald Reagan in dvakrat George W. Bush, oba zaradi zdravstvenih razlogov.

Melania Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Kitajci: plačuje ceno 

Po objavi vesti, da je Trump okužen s covidom-19, z vseh strani prihajajo dobre želje po okrevanju, med drugim je sporočilo poslal tudi slovenski premier Janez Janša. Na Twitterju je objavil, da vsi prijatelji ZDA v Sloveniji, še posebej on sam in soproga Urška Bačovnik Janša, mislijo na ameriški predsedniški par in jima želijo popolno in hitro okrevanje.

Trumpu to zaželel tudi prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije, čeprav je bila slednja s Trumpove strani deležna ogromno kritik na račun stanja glede pandemije. 

"Predsednik Trump in prva dama sta plačala ceno zaradi njegovega negiranja nevarnosti cvida-19," pa je komentiral Hu Xijin, glavni urednik kitajskega Global Timesa.  

Padajo delnice 

Na evropskih borzah so po Trumpovi objavi začele padati cene delnic, pada cena nafte. Na vse skrbi, ki jih s seboj prinaša situacija glede pandemije, se dodaja še negotovost v ZDA, kar dodatnno vznemirja trge, sploh glede na to, da gre za starejšega človeka. 

Donald Trump Okužba s covidom Svet Stroka opozarja: Trump spada med najbolj ogrožene

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 03a22797237ce84cc413aa3240ab4331bd637aab 16:46 02.oktober 2020.

    Bolezni ne privoščim niti tistemu ki ga ne maram.

  • oneh 16:24 02.oktober 2020.

    Sem že pomirjen. Karkoli napovejo levaki se pretvori v popolno nasprotje. So gradili svetlo bodočnost, pa smo se skoraj zgubili v temačni preteklosti iz 1945. Napovedujejo, da bo Trumph pogorel torej bo gladko zmagal.

  • Avatar Leon
    Leon 14:35 02.oktober 2020.

    Trumpu zmanjkuje čada zato igra svojo igro žrtve,saj se zaveda ,da je na volitvah pogorel. Volitve se lahko tudi zaradi tega tudi prestavijo ?