Svet
7177 ogledov

Stroka opozarja: Trump spada med najbolj ogrožene

Donald Trump Epa
Donald Trump, ki je zbolel za novim koronavirusom, spada v kategorijo ljudi, ki je v primeru okužbe med najbolj ogroženimi.

Strokovnjaki že dlje časa opozarjajo, da so ljudje, starejši od 70 let, ki imajo pridružene bolezni in ki imajo prekomerno težo, med najbolj ogroženimi v primeru okužbe z virusom SARS-CoV-2. Ameriški predsednik Donlad Trump je star 74 let in spada med tiste s prekomerno težo, opozarjajo strokovnjaki. 

"On je ranljiva oseba zaradi svoje starosti in pridruženih bolezni. Na te stvari bo morala biti njegova zdravniška ekipa pozorna in če bo imel simptome, spremljati, kako hitro se bodo pojavili in kako ukrepati," je za CNN dejal zdravnik Sanjay Gupta. Kaj se bo zgodilo, je težko reči, opozarja Gupta, ki pričakuje, da bosta Trump in Melania okrevala. Dejstvo, da sta v izolaciji po njegovem kaže na to, da sta v tem trenutku asimptomatska. 

Donald Trump in soproga Melania sta opravila testiranje, po tem, ko je bila potrjena okužba pri Trumpovi tesni sodelavki Hope Hicks. Izkazalo se je, da je tudi predsedniški par okužen, a naj bi se počutila dobro. Oba sta v karanteni. Kot piše CNN, gre za najbolj resno znano zdravstveno grožnjo ameriškemu predsedniku v zadnjih desetletjih. 

Trumpa so nazadnje v javnosti videli v četrtek popoldne, ko se je vrnil v Belo hišo. Nekateri predvideni dogodki v prihodnjih dneh so že bili odpovedani. 

Soočenje Trump in Biden | Avtor: Epa Epa

Posmehoval se je Bidnu, ker nosi masko

Trump, za katerega so njegovi sodelavci večkrat povedali, da je "največkrat testiran človek v državi", se pogosto ni držal pravil glede nošenja mask in vzdrževanja razdalje. V prvem letošnjem soočenju pred volitvami se je posmehoval demokratskemu kandidatu Joeju Bidnu. "Ne nosim maske tako kot on. Vsakič, ko ga vidite, nosi masko. Lahko bi govoril z razdalje 60 metrov, pa bi še zmeraj nosil največjo masko, kar sem jih videl," je dejal Trump med soočenjem.

Koliko je še okuženih?

Zdaj se zastavlja vprašanje, kdo vse je še okužen. Gupta poudarja, da morajo čim prej poiskati vse stike in začeti odrejati karanteno za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi. Med tistimi, ki bi morali biti testirani, bi moral biti tudi Joe Biden, ki si je v torek s Trumpom delil oder na soočenju. Gupta sicer ocenjuje, da bi lahko bila razdalja med njima dovoljšna, da do prenosa ne bi prišlo. "Vem, da sta prišla na oder z različnih koncev in verjetno nista bila tesno skupaj. A kljub temu ga bodo morali testirat kot tudi vse osebje," je kot ključen ukrep navedel Gupta. 

Trump je večkrat javno dejal, da bo virus izginil in da se bodo razmere vsak hip še izboljšale. Še nekaj ur pred potrditvijo okužbe je dejal, da razmere niso tako slabe. Pritoževal se je nad demokratskimi guvernerji, ki so vztrajali pri zaprtju javnega življenja, da bi preprečili širjenje virusa.  

V ZDA je po zadnjih podatkih bilo okuženih skoraj 7,5 milijona ljudi, več kot 212 tisoč jih je umrlo. V državi imajo trenutno več kot 2,5 milijona aktivnih primerov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • miho 09:54 02.oktober 2020.

    Če se konča njegova politika, ne bo nobene škode.