Svet
4881 ogledov

Kaj je to nenavadnega, kar se dogaja pod zemljo?

Ledenik Epa
Vrenje globoko pod površino. Kaj prinaša?

Znanstveniki iz Britanskega inštituta za Antarktiko je preučeval ledenik na Južnem polu, pri čemer so odkrili vrelo točko, ki povzroča ogromno ločevanje velikih ledenih gora.

Točka je trikrat večja od Londona, nahaja se pod površino Zemlje, vpliva pa na taljenje ledu na območju dolžine sto kilometrov in širine 51 kilometrov.

Na omenjenem inštitutu sicer menijo, da razlogov za skrbi ni, saj ta vrela točka ne more vplivati na izginotje ledeniškega kontinenta. Vsaj v bližnji prihodnosti ne. Menijo, da je razlog taljenja na omenjenem območju kombinacija radioaktivnih sten in tople vode, ki prihaja iz razpoke globoko pod površino Zemlje.

Trije modeli temperaturnih sprememb Prognoza Arsa Slovenija Pretresljive napovedi: Grozi nam segrevanje zraka za šest stopinj

"V okviru zadjnega projekta smo dokazali, da ima tudi globoka notranjost kontinenta, sloji pod površino Zemlje velik vpliv na led," je pri tem povedal Tom Jordan, vodilni znanstvenik projekta. Za zdaj ni znano, koliko časa se ta vrela točka nahaja pod ledenikom. Na omenjenem intštitut menijo, da je prisotna že na tisoče let, morda celo milijone, pri čemer ima nanjo velik vpliv dogajanje na površju.

Sneg Vreme Slovenija Spet sneg do nižin

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • mph 17:11 23.november 2018.

    Če ne vejo, naj ne ugibajo. Bad science. Ne moreš dati na mizo tisoč let pa morda milijone .. halo? So iz kart to prebrali?

  • deana 13:43 23.november 2018.

    Delam doma od $ 6000 do $ 8000 na mesec od operacije za zaslužek. Nekdo je pripravljen predstaviti osnovna samostojna dela več sob na dan v sobah in zaslužiti dober pregled za to ... preverite tukaj ----- ++++++ >>>>>>>> www.WebJob33.Com

  • NeAnonimni 12:57 23.november 2018.

    Aha, potem tudi drugi dejavniki topijo ledenike. Zakaj je potem še vedno taka gonja proti C02? Da nas perejo in poberejo več davka.