Svet
12522 ogledov

Kaj je želel Iran z napadom doseči? To meni strokovnjak

Iran Profimedia
Po njegovem prepričanju se je ob tokratnih napadih ponovno izrazila tudi močna geopolitična vez med Iranom in libanonskim gibanjem Hezbolah, ki je Izrael napadel medtem, ko so bili v zraku iranski droni.

Nočni napad Irana na Izrael je simbolični odgovor in izraz moči iranske prisotnosti v regiji, nikakor pa ne izraz želje iranskega vodstva po širši vojni eskalaciji v regiji, je v komentarju dogajanja na Bližnjem vzhodu za STA povedal poznavalec razmer Fin Lucu Dražovič.

"Izraz moči iranske prisotnosti v regiji"

Iran je v soboto sprožil prvi neposredni napad na ozemlje Izraela z več kot 300 droni in raketami, vendar so jih izraelske obrambne sile s pomočjo zaveznikov večino sestrelile. Sodeč po izjavah predstavnikov Teherana iranske sile ne nameravajo izvesti novih napadov.

Iranska vojska je napade izvedla v odgovoru na napad na iranski konzulat v Damasku 1. aprila. Kot poudarja Lucu Dražovič, je iranski predsednik Ebrahim Raisi takrat izpostavil, da ta poteza Izraela ne bo ostala brez odgovora. Poleg tega so bili neuslišani tudi pozivi iranskih predstavnikov v Varnostnem svetu Združenih narodov, naj ta napad obsodi.

"V tem kontekstu je sinočnja poteza Irana, ki predstavlja edino protiutež nadvladi Izraela na Bližnjem vzhodu, zgolj povračilni ukrep in izraz moči iranske prisotnosti v regiji," meni Lucu Dražovič, prevajalec nedavno izdane knjige Veliki Iran italijanskega novinarja, raziskovalca in profesorja na Univerzi v Padovi Giuseppeja Acconcie.

"Pri tem ne gre pozabiti, da napad na iranski konzulat ni osamljen primer, saj Izrael, z asistenco ZDA, že več let konsistentno izvaja atentate na visoke vojaške uradnike Irana v Siriji in Iraku ter na jedrske strokovnjake znotraj meja Irana," poudarja sogovornik, ki je islamsko republiko nazadnje obiskal decembra lani.

Izraelu lahko to služi kot izgovor

Po njegovem prepričanju se je ob tokratnih napadih ponovno izrazila tudi močna geopolitična vez med Iranom in libanonskim gibanjem Hezbolah, ki je Izrael napadel medtem, ko so bili v zraku iranski droni. "Ne da bi zanikali samoniklost Hezbolaha, lahko trdimo, da na regionalnem političnem prizorišču deluje kot podaljšek iranskih interesov, ki pa so hkrati tudi interesi Hezbolaha samega," pravi Lucu Dražovič.

Pri tem poudarja, da ne gre izpostavljati bratstva po veri oziroma po šiitski ločini islama, temveč dejstvo, da je ključni imperativ Hezbolaha vse od njegovega nastanka boj proti Izraelu, Iran pa da je edina država v regiji, ki se hegemoniji Izraela aktivno in nenehno upira.

"Za Izrael lahko provociranje in posledični odgovor Irana služi kot izgovor za ponovno sklicevanje na samoobrambo, kar je glavni propagandni adut Izraela vse od nastanka države," meni Lucu Dražovič.

Netanya, Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

Igranje na karto žrtve si Izrael po njegovem prepričanju v zadnje pol leta s pobijanjem Palestincev v Gazi, vsaj kar se tiče javnega mnenja po svetu, vedno bolj onemogoča, z napadom Irana pa bi si lahko moralno vsaj malo opomogel in hkrati dodatno opravičil napade na Hamas, ki da ga ves čas predstavlja kot podaljšek Irana.

Tri veleposlanike poklicali na zagovor

Iransko zunanje ministrstvo je sicer danes poklicalo na zagovor nemškega, francoskega in britanskega veleposlanika v Teheranu zaradi odzivov njihovih držav na iranski napad z droni in raketami na Izrael, poročajo tuje agencije. Iz sveta se medtem še vedno vrstijo odzivi na napad, s poudarkom na pozivih k zadržanosti vseh vpletenih strani.

Na iranskem zunanjem ministrstvu so Nemčijo, Francijo in Združeno kraljestvo po poročanju katarske televizije Al Jazeera obtožili dvojnih meril, saj so v začetku meseca nasprotovale izjavi Varnostnega sveta ZN glede napada na iranski konzulat v Siriji.

Izjava, ki jo je pripravila Rusija, bi obsodila izraelski napad na iranski konzulat v Damasku 1. aprila, v katerem sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde.

Kot je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poročala iranska Irna, so veleposlanike teh držav na ministrstvo na zagovor poklicali "zaradi neodgovornih stališč nekaterih visokih uradnikov teh držav glede odziva Irana na dejanja sionističnega režima proti državljanom in interesom naše države".

Vse tri države so ostro obsodile sobotni napad Irana na Izrael, opozorile pa so tudi na morebitno destabilizacijo celotne regije.

Številni pozivi k zadržanosti

K zadržanosti je vse vpletene strani danes pozvala tudi Rusija. Izrazila je zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu in obtožila zahodne sile, da se niso odzvale na napad na iranski konzulat v Damasku.

"Vse strani, vpletene v konflikt, pozivamo k zadržanosti," so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa med drugim sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Obenem so pozvali k političnim in diplomatskim prizadevanjem za rešitev problemov s pomočjo "konstruktivno mislečih mednarodnih akterjev".

Vse strani so k zadržanosti danes pozvali tudi iz zveze Nato. Nočni napad Irana na Izrael so obsodili kot stopnjevanje regionalnih nemirov in dodali, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov. "Ključnega pomena je, da konflikt na Bližnjem vzhodu ne uide izpod nadzora," je še dejala tiskovna predstavnica zveze.

Iran napada Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

"Pozivam k ustavitvi ..."

Papež Frančišek je danes medtem pozval proti vrtincu nasilja in posvaril pred morebitno regionalno eskalacijo konflikta.

"Nujno pozivam k ustavitvi vseh dejanj, ki bi lahko spodbudila vrtinec nasilja, zaradi katerega obstaja nevarnost, da se Bližnji vzhod znajde v še večjem konfliktu," je po poročanju AFP dejal papež po tradicionalni nedeljski molitvi na Trgu svetega Petra v Vatikanu.

Izredna videokonferenca

Voditelji držav skupine G7 so na današnji videokonferenci ostro obsodili nočni napad Irana na Izrael in vse strani pozvali k zadržanosti, je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Voditelji so kasneje v skupni izjavi zapisali, da so v odgovor na "destablizacijske pobude" pripravljeni sprejeti ukrepe.

Skupina G7 od Irana in njegovih zaveznikov zahteva, da takoj preneha z napadi, še piše v skupni izjavi, ki jo je po virtualnem sestanku objavilo italijansko predsedstvo. V tej luči so voditelji sporočili, da so pripravljeni sprejeti "nadaljnje ukrepe zdaj in v primeru nadaljnjih destabilizacijskih pobud", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Z voditelji držav G7 smo soglasno obsodili iranski napad brez primere na Izrael," pa je zapisal Michel na omrežju X. Napovedal je, da bo o razmerah na Bližnjem vzhodu, vključno z Libanonom, naslednji teden razpravljal tudi Evropski svet.

Vse strani je pozval k zadržanosti in napovedal, da si bodo še naprej prizadevali za zmanjšanje napetosti. "Čim prejšnje končanje krize v Gazi, zlasti s takojšnjo prekinitvijo ognja, bo privedlo do sprememb," je dodal.

Podobno je v izjavi sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Dodala je, da so voditelji držav G7 izrazili solidarnost z Izraelom in potrdili neomajno zavezanost njegovi varnosti.

Opozorila je tudi, da dejanja Irana lahko izzovejo nenadzorovano regionalno eskalacijo, ki se ji je treba izogniti. Iran je še pozvala, naj popolnoma konča napade, vse strani pa k zadržanosti.

Videokonferenco o najnovejši zaostritvi bližnjevzhodne krize je sklicala trenutna predsedujoča skupini G7 Italija. V skupini G7 so poleg Italije še ZDA, Japonska, Nemčija, Francija, Velika Britanija in Kanada.

Na to temo bo danes potekalo tudi izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN v New Yorku, visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell pa je za torek sklical izredno videokonferenco zunanjih ministrov držav članic EU, s ciljem prispevati k umiritvi razmer in varnosti na Bližnjem vzhodu.

To sporoča slovenski politični vrh

Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael, je danes sporočilo zunanje ministrstvo. Premier Robert Golob je ob tem pozval k takojšnjemu končanju vseh vojaških aktivnosti in trajnemu premirju, tako v Gazi kot drugod na Bližnjem vzhodu. K premirju in diplomatskim pogovorom je pozvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

"Zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu nas navdaja z veliko zaskrbljenostjo. Napad Irana na Izrael je nesprejemljivo stopnjevanje konflikta. Skrajni čas je za takojšnje končanje vseh vojaških aktivnosti in trajno premirje, tako v Gazi kot povsod drugod na Bližnjem vzhodu," je sporočil predsednik vlade Golob. Kot piše v premierjevi izjavi, ki jo je posredoval urad vlade za komuniciranje (Ukom), bo to tudi zahteva Slovenije na današnjem izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN na to temo.

Predsednica republike je v odzivu poudarila, da se z napadom Irana na Izrael napetosti na Bližnjem vzhodu le še stopnjujejo. "V vsaki vojni je najbolj ranljivo civilno prebivalstvo. Pozivam k takojšnjemu premirju in prenosu aktivnosti za prenehanje sovražnosti tja, kamor spadajo: za zeleno mizo," je še zapisala na družbenem omrežju X.

Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael ter poziva k umirjanju razmer in zadržanosti, da bi preprečili nadaljnjo destabilizacijo, je pred tem zunanje ministrstvo (MZEZ) še zapisalo na omrežju X.

Že v petek odsvetovali potovanja

Vse slovenske državljane, ki se nahajajo v Iranu, so pozvali, naj se javijo slovenskemu veleposlaništvu v Teheranu na dežurno številko +98 9120671408, na sloembassy.tehran@gov.si ali na dežurno številko MZEZ +386 1 478 22 19.

MZEZ je zaradi zaostrovanja napetosti v regiji in razmer v državi že v petek iz varnostnih razlogov odsvetovalo vsa potovanja v Iran. Na spletni strani so v posodobljenih priporočilih še zapisali, da velja najvišja stopnja previdnosti.

Iranski napad z brezpilotnimi letali na Izrael je zelo zaskrbljujoč, je v soboto zvečer izjavila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Vsako nadaljnje zaostrovanje že tako hudih razmer na Bližnjem vzhodu je izjemno nevarno, je opozorila na X.

Iran je v soboto sprožil prvi neposredni napad na ozemlje Izraela z več kot 300 droni in raketami, vendar so jih izraelske obrambne sile s pomočjo zaveznikov ponoči večino sestrelile, še preden so priletele nad Izrael. O smrtnih žrtvah ne poročajo. Iz sveta se vrstijo izrazi obsodbe in pozivi k zadržanosti, za drevi je sklicana seja Varnostnega sveta ZN.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • Luksi 14:11 15.april 2024.

    Vsi ti, ki se zdaj oglašajo so dvoličneži, ki niso sposobni obsoditi pobijanja ljudi v Gazi in napada na iransko veleposlaništvo. Judje so pa po Hitlerju najhujši sovražniki človeštva.

  • Avatar rajko55
    rajko55 13:09 15.april 2024.

    Zgodbica, o napadeni ambasadi v Damasku, sicer ravno ne pije vode. Izrael je napadel sosednje poslopje, v katerem so delovali generali Quds Force, elitne enote IRG, zadolžene za izvoz iranske revolucije, tisti torej, ki so vodili sovražne dejavnosti Irana zoper ...prikaži več Izrael, preko proxyjev iz Sirije, Libanona in palestinskih ozemelj, Gaze in Zahodnega brega. Na iranski ambasadi sami, pa niti šipe niso popokale. :)

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:25 15.april 2024.

    Merjenja moči med psihotičnimi veljaki in umiranje ljudi v imenu denarja in vere. Bolano! Ne vem pa zakaj se Izrael prikazuje sedaj kot neko žrtev, če pa on izvaja genocid.