Svet
104300 ogledov

Kaj se dogaja v Grčiji? Strokovnjake pojav bega.

Covid-19 Profimedia
Številke strokovnjake begajo, niso si enotni.

V Grčiji število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom že nekaj časa upada. Dnevni porast primerov je z več kot 50.000 pred slabima dvema tednoma padel na dobrih 20.400 danes. A grški strokovnjaki si niso enotni, ali je vrhunec vala, ki ga je poganjala različica omikron, že minil, ali pa gre morda le za zatišje pred novim porastom.

Obenem mnogi opozarjajo, da že dlje časa ne dokumentirajo več vseh primerov in da so dejanske številke veliko višje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V bolnišnicah še vedno potrebni pomoči

Grška vlada se je medtem odločila, da na pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov vpokliče več deset zasebnih zdravnikov, da bi vsaj malce razbremenila tiste, zaposlene v javnem zdravstvu. Kakih 90 zasebnih zdravnikov, predvsem anestezistov in strokovnjakov za bolezni pljuč je z današnjim dnem tako začelo pomagati v javnih bolnišnicah na severu države.

Grška vlada se je sicer za podoben korak odločila že novembra, ko je nekaj deset zasebnih zdravnikov moralo priskočiti na pomoč javnim na območju Soluna. Zakonska podlaga za to je bila vzpostavljena že leta 2020 po začetku pandemije, poroča dpa.

Vojska bo medtem po novem pomagala pri testiranju na novi koronavirus, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes napovedal grški minister za zdravje Tanos Plevris. Potem ko so v minulih dneh potekale razgrete razprave o dolgih čakalnih vrstah v lekarnah, naj bi zdaj v bližini vojaških objektov odprli kakih 50 točk za brezplačno testiranje.

Obenem so v Grčiji do vsaj še 23. januarja podaljšali omejitve glede predvajanja glasbe in gibanja gostov v barih in restavracijah. Vlada pa je sporočila, da bo starejše od 60 let, ki se nočejo cepiti, od nedelje naprej čakala globa v višini 100 evrov mesečno.

Ljubljana covid-19 Svet Nov covidni zemljevid Evrope Covid-19, koronavirus Zdravje Omikron: Spodbudni rezultati obsežne študije

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 11
  • mihatirs 09:45 14.januar 2022.

    na morje pridemo dol fiksno :D

  • si_rob 09:23 14.januar 2022.

    Ne gre tako imenovani stroki v račun, da se stvar umirja. Ne se preveč sekirat, bodo "mojstri" našli nove rešitve, da nas bodo strašili in zapirali.

  • bobubob 08:37 14.januar 2022.

    Bog je poslal omikron, da se ljudstvo prekuži, ker ne more več gledati, kako taisto ljudstvo ignorira zdravo pamet, ki mu jo je dal.....Na vsak način pa pri tem niti vlade, niti znanost nimajo za to nobenih zaslug. Celo JJ ...prikaži več ne, pa čeprav je predsedoval....