Svet
3025 ogledov

Kaj so morali početi potniki na najdaljšem komercialnem letu doslej

Qantas najdaljši polet letalo boeing
1/8
Qantas
Avstralski Qantas je napravil velik mejnik - njegovo letalo je brez postanka preletelo pot med New Yorkom in Sydneyjem. V zraku je bilo več kot 19 ur.

Let avstralske družbe Qantas se bo zapisal v zgodovino kot doslej najdaljši let klasičnega potniškega letala brez postanka. Letalo je v soboto ob 21.27 po lokalnem ameriškem času vzletelo iz New Yorka in poletelo proti Sydneyju. Po 16.400 preletenih kilometrih je 19 ur in 16 minut kasneje pristal v Sydneyju. 

Trenutni komercialni leti vmes vedno naredijo postanek, zato potniki izgubijo dodatne štiri ure časa. 

Rusija - letalo Neverjetno Svet Zato tega pilota danes časti vsa Rusija

Namen prvega takšnega leta je bil predvsem testni, zato je bilo na boeingu 787-9 le 49 ljudi, vsi so bili uslužbenci omenjene družbe. Tudi tovora niso prevažali temveč le manjšo količino prtljage, rezervoarje pa so napolnili do vrha. 

Polet se začel v petek zvečer po lokalnem newyorškem času, letalo pa je v Sydneyju pristalo v nedeljo zjutraj po tamkajšnjem času.

Spodnji video prikazuje vzlet iz New Yorka in pristanek v Sydneyju iz pilotske kabine

Potniki so ob vstopu na letalo naravnali ure po sydneyjskem času in so morali ostati budni, dokler ni v vzhodni Avstraliji nastopila noč. Na ta način naj bi se izognili utrujenosti zaradi potovanja, povzema poročanje tujih medijev STA.

Qantas najdaljši polet letalo boeing | Avtor: Qantas Qantas

Šest ur zatem so jim postregli obrok z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, hkrati pa zatemnili luči, da bi jim vzpodbudili zaspanost. Medtem so jih vztrajno opazovali in ugotavljali vzorce glede spanja, uživanja hrane in pijače, gibanja, prilagajanja osvetljenosti sedeža in uporabe razpoložljivega zabavnega programa. Še posebej pozorno so opazovali tudi štiri pilote, saj so imeli nameščene posebne skenerje možganov. 

Po zagotovilih družbe Qantas je let potekal zelo mirno in predvidljivo. 

Prihodnji mesec bodo izvedli še podoben poskusni polet iz Londona v Sydney, do konca leta pa naj bi se potem odločili, ali bodo uvedli komercialne letalske povezave Sydneyja z New Yorkom in Londonom brez postanka.

Če bodo rezultati teh preizkusov pozitivni, bi komercialne polete med omenjenimi mesti uvedli v letih 2022 ali 2023.

Tekmovanje med letalskimi družbami na področju dolgih poletov se sicer v zadnjih letih močno stopnjuje. Singapure Airlines je lani uvedel polet med Singapurjem in New Yorkom, ki traja okoli 18 ur in pol. To zaenkrat velja za najdaljši komercialni let brez postanka.

Drugi najdaljši let je 17 ur in 40 minut dolg polet iz Aucklanda v Doho, ki ga izvaja Qatar Airways, tretji pa s 17 urami in 20 minutami polet iz Pertha v London, ki ga je Qantas uvedel lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.