Popotnik
4591 ogledov

Najbizarnejša stvar, ki so jo hoteli pretihotapiti na slovensko letalo

Letališče, London EPA
"Varnostniki se spominjajo potnika, ki je na varnostni pregled prišel s koso, ker je bil prepričan, da jo bo lahko vzel s seboj na letalo," se spominjajo na največjem slovenskem letališču.

Letalski promet postaja vse bolj dostopen, mnogi na ta način potujejo prvič, od tega Slovenci predstavljajo več kot 40 odstotkov vseh potnikov letališča na Brniku. Ker niso seznanjeni z osnovnimi pravili potovanja z letalom, se zgodi, da na letalo prinesejo tudi kaj, kar tja ne spada. Kot je priporočila Monika Jelačič, strokovna sodelavka za komunikacijo ljubljanskega letališča, je v izogib nevšečnostim na kontroli zato najbolje preveriti najnovejše predpise pravil za splošni varnostni pregled.

Ne zgodi se namreč malokrat, da ljudje "želijo na letalo nesti paleto svojega jedilnega pribora, ker ne morejo jesti s tujim. Noži z rezili, daljšimi od predpisane dolžine šestih centimetrov, in vilice seveda v ročno prtljago ne sodijo. Pogosti so tudi primeri prtljage, ki vsebuje večjo količino prehranskih izdelkov domačih proizvajalcev, iz bojazni, da na namembni destinaciji te vrste izdelkov potniki ne bodo našli."

Nestrpni potniki v Nici. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tudi ta predmet se je znašel na krovu

Eksplozivo  | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Na krovu so prepovedane vse vrste strelnega orožja, kamor spadajo tudi njihove imitacije, predelani naboji, predmeti z ostro konico ali ostrim robom, naprave za omamljanje, delavsko orodje, tope predmete, eksplozivne in zažigalne snovi ter naprave, kovinske kartice, droge in hoverboardi. Medtem pa je na letalo dovoljeno nesti škatlico vžigalic in največ en vžigalnik, namenjen osebni uporabi.

Kot najbolj bizarne stvari, ki so jo potniki želeli prinesti nas krov, se Jelačičeva spominja primera, "potnika, ki je na varnostni pregled prišel s pravo koso, ker je bil prepričan, da jo bo lahko vzel s seboj na letalo."

 Kot vsakdanji predmet, ki je v letalstvu sicer prepovedan, pa sogovornica navede pohodniške palice.

Vizita za živali Že druga grozljiva najdba carinikov ta mesec

Prevoz živali brez dovoljenja strogo prepovedan

Za prevoz živali obstajajo posebna pravila, ki so na voljo tudi na spletni strani. Ta pa očitno niso znana vsem potnikom. Jelačičeva namreč izda, da obstajajo tudi primeri, ko "se na tekočem traku znajdejo kužki, mucki, enkrat  je bila celo neka vrsta podlasice oziroma dihur".

Omejen vnos tekočin, razpršil in gelov ročne prtljage

Na kontrolnih točkah je nujen ločen pregled tekočin od ostale prtljage, edino, če se z rentgenskimi napravami lahko pregleda tekočine v zaprtih posodah znotraj prtljage.

Zivljenje 01.07.13, voda, plastenka, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Zaradi varnostnih razlogov je v veljavi nova uredba, ki omejujejo tudi vnos vsakdanjih potrebščin, ki niso nujno klasične tekočine, saj lahko tudi te vsebujejo sestavine tekočega eksploziva. Med tekočine tako prištevamo vse vrste losjonov, past, zmesi trdnih in tekočih snovi ter tekočine pod pritiskom, kot so pijače, parfumi, deodoranti, kozmetika, zobne paste in brivske pene.

Dovoljena količina posamezne tekočine znaša 100 mililitrov. Spravljena mora biti v prozorni vrečki prostornine največ enega litra, ki jo je mogoče ponovno zatesniti. Kot zanimiv podatek Jelačičeva navede, da se "velikokrat zgodi, da imajo potniki težave s prepovedjo vnosa tekočin nad 100 mililitri, med katere sodijo tudi alkoholni napitki. Marsikateri potnik v takem primeru uporniško na dušek popije pol litra ali več alkoholne pijače, kar se običajno ne konča tako, kot bi si želeli."

Zaradi natančnega pregledovanja in razlikovanja med tekočinami je na krov prepovedano nesti tudi vodo. Potniki lahko pijačo kupijo šele po opravljenem varnostnem pregledu ali na krovu.

Z dodatnim dokazovanjem z ustreznimi zdravniškimi potrdili je med ročno prtljago možno prenašati zdravila, ki jih potniki potrebujejo med časom poleta, prav tako je na krov dovoljeno nesti otroško hrano. Na letalo je dovoljeno nesti tudi tekočine, kupljene v prodajalnah letališča, pod pogojem, da jih hranimo v plastični prozorni vrečki in odpremo šele po koncu potovanja.

Saudia, letalo Povratek Svet Neverjeten zaplet na letalu

Prtljage ne puščajte brez nadzora

Varnostni organi potnikom svetujejo, da prtljage ne puščajo brez nadzora, saj obstaja možnost, da bo iz varnostnih razlogov odstranjena. Za hitrejšo in prijetnejšo pot Jelačičeva še predlaga, naj potniki "premišljeno spakirajo in sledijo varnostnim napotkom ter se pri letalskem prevozniku pozanimajo in seznanijo s tem, kaj je dovoljeno vzeti s seboj na letalo v ročni in kaj v oddani prtljagi".

Brnik Slovenija Na Brnik prihaja nov letalski prevoznik
Komentarjev 1
  • kapibara 12:25 12.avgust 2019.

    Enkrat je pa moj pes prišel, z menoj, na kontrolni pregled, in meni je uspelo se vkrcat, njega pa niso pustili.. So mu rekli, da bi morala vlogi zamenjat..

Sorodne novice