Svet
47633 ogledov

Kako je možno, da ženska rodi, ne da bi vedela, da je noseča?

rojstvo deklice Facebook HGSS
Mlada turistka rodila v narodnem parku, čeprav pred tem ni vedela, da je noseča.

Hrvaška gorska služba je na svojem Facebook profilu poročala o deklici, ki se je rodila mladi turistki v narodnem parku Paklenica: "Pred prihodom ekipe HGSS je mlada ženska s pomočjo osebja Nacionalnega parka rodila punčko. Mamica in novorojenček sta bila varno prepeljana v dolino, kjer sta bila predana ekipi reševalcev."

Po porodu je direktorica Narodnega parka Natalija Andačić povedala, da nova mamica ni vedela, da je noseča in da je bila na srečo v reševalni ekipi tudi ginekologinja.

"HGSS je mamo in otroka prepeljala do ceste, saj je od Lugarnice, kjer je rodila, dolga pot. Rešilec je nato mamo z otrokom odpeljal v bolnišnico. Na terenu je bilo vse v redu, tako za mamo kot za otroka, " je za Index.hr povedala Andačić.

Kako je mogoče, da ženska ne ve, da je noseča, dokler ne rodi?

Glede na to, da je nosečnost velika sprememba za žensko telo, se postavlja vprašanje, kako in ali je sploh možno, da ženska do poroda ne ve, da je noseča.

"Možno je, ker se vsi simptomi nosečnosti nadomestijo ali opravičijo z nekimi drugimi stanji, ki jih ima ženska. So pa tudi primeri, ko ženska zavestno sumi, da je noseča, zato vse znake zanika, ker si ne želi biti noseča in v to prepričuje sebe in okolico,"  pravi ginekolog Dražan Butorac.

Prav tako obstajajo primeri, ko je nekdo tako prepričan, da so vsi simptomi nosečnosti posledica nečesa drugega, ali gre za povečanje telesne mase pri močnejših ženskah, ali pa gre za neredne menstrualne cikluse, ki so pri nekaterih ženskah običajni, je pojasnila ginekolog.

"So razmere, stresi, okolje, ki te prisilijo, da se sprijazniš z različnimi simptomi, ki jih doživljaš pri kateri koli bolezni. Mogoče te ženske gibe otroka, ki se pojavijo kasnejših tednih nosečnosti, povezujejo s kakšnim drugim razlogom," je dodal.

dezurni@styria-media.si


 

 

Komentarjev 8
  • Avatar karjola
    karjola 06:38 01.avgust 2023.

    mogoče je zanosila od svetega duha....

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:56 01.avgust 2023.

    Enako se sprašujemo vsi od kar je novica prišla v javnost.

  • Avatar jate
    jate 17:13 31.julij 2023.

    no to je že bolj logicna razlaga....torej vedo ampak kao ne vedo in odklanjajo in si izmsljujejo ter simptome nosecnosti pipisujejo drugim boleznim...ta bolezen je predporodna depresija takim bi jaz otroka vzela,,,kao ni vedela,torej noce otroka.