Svet
13 ogledov

Kako nevaren je Facebook v resnici?

(Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Poznavalka področja varnosti podatkov na spletu Joane Goodchild opozarja: varnost vsakega, ki se vpiše na Facebook, je precej bolj ogrožena, kot se ljudje zavedajo.

Facebook ima že okrog 400 milijonov uporabnikov, ki pa po besedah urednice spletnega portala, ki se ukvarja z varnostjo na spletu, Joane Goodchild niso varni. Joan pravi, da je varnost posameznika, ki se vpiše na Facebook precej bolj ogrožena, kot se ljudje zavedajo.

Ko zasebni pogovor vidijo tudi drugi
V preteklem letu se je precej pisalo o vprašljivi varnosti podatkov posameznikov na Facebooku, ta problematika pa je znova prišla v ospredje minuli teden, ko se je kar 15 organizacij odločilo za pritožbo različnim komisijam. Menijo namreč, da so nastavitve zasebnosti in podatkov prilagojene potrebam marketinga.

Kot smo že pisali, so nekateri uporabniki ugotovili tudi, da so njihove zasebne pogovore s posameznikom lahko videli tudi drugi.

Nič ni tako, kot se zdi
Goodchildova zato opozarja na pet stvari, ki bi se jih moral zavedati vsak uporabnik Facebooka:
- Vaše informacije in pogovori so dostopne tudi t.i. tretji strani.
- Nastavitve zasebnosti postajajo manj varne z vsako spremembo, ki jo ustvarite.
- Facebook oglasi lahko vsebujejo zlonamerno programsko opremo
- Vaši prijatelji v realnosti vas na spletu lažje prizadanejo oziroma postanete bolj ranljivi.
- Številni si ustvarjajo lažni profil in s tem zavajajo druge

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.