Svet
840 ogledov

Kanadska policija nad tovornjakarje z ostrimi ultimati

Konvoj svobode, Ottawa epa
V Ottawi je več kot 300 tovornjakov.

Kanadska policija je protestnikom, ki že skoraj tri tedne blokirajo prestolnico Ottawo, v sredo izdala ultimat, naj odidejo ali pa jih čakajo aretacije, zaplembe avtomobilov in denarne kazni. Najprej so policisti začeli deliti letake z opisom posledic v primeru vztrajanja pri protestu.

Protestniki, med katerimi so predvsem vozniki tovornjakov, nasprotujejo ukrepom proti širjenju pandemije covida-19 na čelu z obveznim cepljenjem ali karanteno v primeru prehajanja državne meje z ZDA. Nekateri šoferji so opozorila v sredo trgali na kose, drugi pa so se s tovornjaki odpeljali stran, preden bi jim jih zaplenili.

Večina protestnikov v Ottawi sicer opozorila oziroma ultimata ni upoštevala in so nadaljevali z blokadami in hupanjem v nasprotju s sodno odredbo, da je povzročanje nepotrebnega hrupa prepovedano.

Kanadska policija je v sredo tudi odstranila protestnike še z zadnjega mejnega prehoda z ZDA med provinco Manitoba in zvezno državo Severna Dakota. Pred tem so na podoben način, kot se ga lotevajo v Ottawi, že sprostili promet na mejnem prehodu med Detroitom v ZDA in Windsorjem v Kanadi. Tovornjakarjem so izdali opozorila, nekateri so se odpeljali, druge pa so aretirali.

Kanadski premier Justin Trudeau je v začetku tedna začel uveljavljati zakon o izrednih ukrepih, ki vladi omogoča prisilno odstranitev protestnikov in druge kazni, kot je odvzem tovornjakov, prepoved potovanj v ZDA, finančne kazni in preklic avtomobilskih zavarovanj.

Zaradi protestov je odstopil šef policije Ottawe, vršilec dolžnosti Steve Bell pa je sporočil, da imajo pripravljen metodičen načrt za odstranitev vseh protestnikov, ki ne bodo odšli sami. Trudeau zagotavlja, da vojske ne bodo uporabili.

V ZDA je medtem 16 republikanskih guvernerjev zveznih držav skupaj s konservativnima premierjema kanadskih provinc Alberta in Saskatchewan podpisalo peticijo, naj se za tovornjakarje uvede izjema glede cepljenja in karantene pri prehajanju državne meje. Pismo je bilo poslano ameriškemu predsedniku Josephu Bidnu in kanadskemu premierju Trudeauju.

Tako imenovani konvoj svobode se je začel na zahodu Kanade s tovornjaki, ki so vozili proti Ottawi na vzhodu. Njihove zahteve so se okrepile in sedaj namesto odprave obveznega cepljenja želijo tudi konec vseh drugih ukrepov proti pandemiji ter odstop Trudeaujeve vlade. V Ottawi morajo policisti odstraniti več kot 300 tovornjakov.

dezurni@styria-media.si

Protest tovornjakarjev v Kanadi protest Svet Čeprav jim grozijo s hudimi sankcijami, tovornjakarji ne popuščajo Kanada protest tovornjakov konvoj svobode Svet Zaradi proticepilske blokade zapirajo tovarne
Komentarjev 4
  • Avatar letsgobrandon
    letsgobrandon 12:30 17.februar 2022.

    Justin "blackface" Trudeau je zelo velik ljubitelj tiranov in diktatorjev iz drugih držav. Oh komej čakam da vidim kako ga bo to koštalo...

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 10:11 17.februar 2022.

    Vsa čast tovornjakarjem v Kanadi!!