Svet
515 ogledov

Zaradi proticepilske blokade zapirajo tovarne

Kanada protest tovornjakov konvoj svobode Epa
Avtomobilska podjetja v ZDA in Kanadi so začela zapirati tovarne in zmanjševati proizvodnjo zaradi nadaljevanja protestov voznikov tovornjakov v Kanadi, ki nasprotujejo cepljenju proti covidu-19 in protikoronskim ukrepom.

Protestniki že četrti dan zapored blokirajo mejni prehod čez most Ambassador, blokado pa so razširili še na dva prehoda, in sicer mejni prehod v Alberti, ob meji z ameriško zvezno državo Montano, ter v Manitobi, ki meji na Severno Dakoto. 

Podjetje Ford je sporočilo, da je v sredo zaprlo tovarno v Windsorju zaradi pomanjkanja delov, ki so nato sicer le prispeli in v četrtek se je tovarna spet odprla, a z zmanjšanimi kapacitetami. Podjetje General Motors je v Lansingu v Michiganu ustavilo eno od izmen, Toyota pa je do konca tedna zaprla tri tovarne v Ontariu.

Kanada protest tovornjakov konvoj svobode | Avtor: Epa Epa

Župan kanadskega Windsorja Drew Dilken je napovedal, da bo zaprosil za sodni nalog, da se protestnike razžene. "Gospodarska škoda ni vzdržna in se mora končati," je sporočil župan. Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer je kanadske oblasti pozvala, naj hitro uredijo zadeve, ker so prizadete plače delavcev in proizvodne linije, kar ni sprejemljivo.

Tudi Bela hiša je v četrtek pozvala sosednjo državo, naj uporabi "zvezna pooblastila" in konča blokade meje. K temu je oblasti v Ottawi med drugim pozval ameriški minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas in jim obenem ponudil pomoč svojega ministrstva.

Na izbruh podobnih protestov se sicer že pripravljajo tudi v ZDA, kjer je ministrstvo za domovinsko varnost sporočilo, da ima poročila o načrtovanju blokad cest v večjih mestih s strani voznikov tovornjakov. Protestniki zavračajo cepljenje proti covidu-19 in druge ukrepe proti širjenju pandemije.

Protest tovornjakarjev v Kanadi | Avtor: Epa Epa

V ZDA bi se lahko podoben konvoj, kot je kanadski, ki je z zahoda države prispel in zavzel prestolnico Ottawa, začel na zahodu v Kaliforniji, marca pa bi prispel v Washington.

Podobno so v Evropi francoske in belgijske oblasti v četrtek vnaprej prepovedale t. i. konvoje svobode v Parizu in Bruslju.

V soboto 5. februarja se je po kanadskem zgledu tudi v Sloveniji odvil podoben protest, zaradi katerega pa ni bilo večjih težav. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
 • Avatar zoo
  zoo 15:29 12.februar 2022.

  Lažete, sistem uničuje vse, kar diši po živem človeku, in to dela že stoletja. Vam je znan NWO? Ne bo jim uspelo. Veliko ljudi je še Živih!!!

 • QSprm 15:20 12.februar 2022.

  Protestniki zavracajo cepljenje s cepivom, ki to sploh ni. Zavracajo druge ukrepe, ki so itak sami sebi namen. Plandemija je bizarni umotvor izrojenih korona teroristov, ki nima nobene zveze ne z znanostjo ne z medicino. Edini namen je podrejanje ljudstva in zasuznjevanje.

 • kapibara1 08:40 11.februar 2022.

  ZAVAJAJOČE IN ZA NALAŠČ POVRŠNO PIŠETE ! MED PROTESTNIKI so tudi cepljeni ! Gre se jim za odpravo jebanja folka v glavo !