Svet
109513 ogledov

Kaos na Pelješkem mostu, pristojni besni

Pelješki most Profimedia
Opozorila se vrstijo.

Tako državljani Hrvaške kot očitno številni turisti, ki so za počitnice izbrali našo južno sosedo, so navdušeni nad pred dnevi odprtim 2,4 dolgim Pelješkim mostom, ki je prometno povezal Pelješac in južni del države z njenim ostalim delom. Odkar so most v torek odprli, se na to destincijo zgrinjajo številni domačini in turisti, ki bi se radi na njem ali pri njem ovekovečili s fotografijo. Njihovo početje zna biti tudi nevarno, predvsem pa kravžlja živce pristojnim. 

Med drugim so s strani pristojnih objavili: "To ni odstavni pas za Instagram ali TikTok, pač pa za nevarnost. Ljudje, zresnite se! Prepovedana je vožnja s kolesom, traktorjem, tu ni prostora za sprehod. To je most izključno za motorna vozila. Razmislite, kaj delate!" 

HAK je danes zjutraj znova objavil opozorilo, da je most namenjen izključno motornim vozilom in da se na njem ne smejo zadrževati pešci, kolesarji, ali motorna vozila, ki ne razvijejo hitrosti več kot 60 km na uro. K sreči do kake nezgode še ni prišlo, če pa ljudje ne bodo spoštovali pravil, ta nemara ni tako daleč, še opozarjajo. 

Na dan otvoritve je bil sprehod čez most dovoljen, ko je stekel običajni promet, več ni.

Pelješki most | Avtor: Profimedia Profimedia

Ponos države 

Kot je znano, v torek, ko so most odprli, je slavje že od jutra potekalo na obeh straneh mostu, uradnega odprtja zvečer v kraju Komarna na kopenski strani se je udeležil celoten hrvaški politični vrh. Evropsko komisijo je zastopala podpredsednica Dubravka Šuica, prek videopovezave se je oglasil kitajski premier Li Keqiang. Hrvaški premier Andrej Plenković je ob odprtju dejal, da gre za "projekt generacije in projekt ponosa". "Ponosa, ker smo del generacije, ki ji je uspel ta veliko podvig povezave hrvaškega ozemlja".

Ideja o mostu na Pelješac je stara že več kot 20 let, a so njeno uresničitev zaradi pomanjkanja denarja stalno odlagali. Leta 2007 so stekla gradbena dela, ki pa jih je finančna in gospodarska kriza upočasnila in leta 2010 so projekt ustavili. Nov zagon projektu sta dali včlanitev Hrvaške v EU leta 2013 in možnost financiranja z evropskimi sredstvi.

Most je skrajšal pot na jug Hrvaške. Medtem ko je vožnja z avtomobilom iz Zagreba v Dubrovnik doslej trajala več kot šest ur, bo po novem dve uri krajša. Potniki se bodo poleg tega izognili carinskemu nadzoru na meji z BiH. Vsa dela na dostopnih cestah in osem kilometrov dolgi obvoznici Stona naj bi bila sicer končana do konca tega leta.

Pelješki most | Avtor: Profimedia Profimedia
Most na Pelješac Hrvaška Svet Senca, ki pada na Pelješki most Nevera na mostu Otvoritev Avto Poglejte, kako je "nevihta" prva preizkusila Pelješki most

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • dare326 08:51 02.avgust 2022.

    Za kolesarje prepovedano. Kako pa naj pridejo na Pelješac? S trajektom Ploče-Trpanj ali čez Neum pa mimogrede še na čevape. Skrajno nepremišljeno.

  • ilija 10:52 01.avgust 2022.

    Ja in kje kje policija a je na dopustu.

  • Ender3 22:42 30.julij 2022.

    Kockasti nikoli v ničemer niso zadovoljni. Čeden ta narod,