Svet
5682 ogledov

Kaos s cenami na Hrvaškem, na terenu na stotine inšpektorjev. To so ugotovitve.

Denar Profimedia
Na Hrvaškem po uvedbi evra številne podražitve. Potrošniki na nogah, vlada miri. Na terenu številni inšpektorji.

Kot je znano, Hrvaška je s 1. januarjem uvedla evro, njeni prebivalci pa so na nogah predvsem zaradi ogromnih skokov cen. Glavni državni inšpektor Andrija Mikulić je v četrtek na seji vlade opozoril, da so se cene v storitvenih dejavnostih ob uvedbi evra povzpele tudi do 80 odstotkov. 

Hrvaška vlada je trgovce in ponudnike storitev po ugotovitvah inšpekcije pozvala, naj cene znižajo na raven z 31. decembra 2022. V kolikor tega ne bodo storili, je Premier Andrej Plenković napovedal, da bo tudi vlada "potegnila določene poteze". "Zaključek vlade je jasen, naloge so dobile vse pristojne službe od inšpektorata, davčne uprave, vseh resorjev. Stvar je jasna; zakon o evru je predvidel, da tisto, kar je v kunah veljalo X, postane ta isti X v evrih, ne pa nekakšen XYZ," je poudaril Plenković. 

Dodal je, da ima vlada veliko maneverskega prostora in predlagal, da se cene vrnejo na raven pred ovim letom. Kar se tiče ukrepov, naj bi imela vlada v mislih predvsem ukinitev raznih subvencij, kar bi številnim podjetnikom lahko otežilo poslovanje. 

Ugotovitve inšpektorata 

Na terenu so številni inšpektorji; v 500 opravljenih nadzorih so ugotovili 300 neupravičenih podražitev na področju trgovine in gostinstva, je potrdila pomočnica glavnega državnega inšpektorja Vedrana Filipović-Grčić. Dodala je, da se zvečine branijo z argumentom zvišanja nabavnih cen, vhodnih stroškov, rasti cen energentov. 

Vsem, pri katerih so inšpektorji ugotovili neupravičeno zvišanje cen, jih morajo vrniti na raven pred uvedbo evra. Inšpektorji so ugotovili skok cen določenih proizvodov za od 3 do 19 ostotkov, v storitvenih dejavnosti kot so frizerske in pedikerske usluge od 10 do 80 odstotkov, cene v gostinstvu pa od 1 do 10 odstotkov. 

Podjetniki v bran povišanjem

Številni hrvaški ekonomisti vladi svetujejo previdnost. Med drugim je Željko Garača z ekonomske fakultete v Splitu za N1 kometiral, da je dejstvo, da premier grozi z ukrepi podjetnikom, mimo vseh demokratičnih standardov. "Kdo ve, kdo se še lahko znajde na udaru vlade, ker se ne spoštuje nek njen zaključek, ki sploh ni niti pravno zavezujoč." 

"Za to, da imamo na Hrvaškem višjo inflacijo kot v državah zahodne Evrope je posledica odločitev domačih politikov," je opozoril in dodal, da poskus, da se nasilno vpliva na trg v smislu kontrole cen, še nikoli ni deloval, "od starega Rima do danes, tako da tudi ta poskus ne bo uspel". 

šola šolska torba učilnica Hrvaška Svet Skoraj pol otrok v šolah ni jedlo nič. Odgovor vlade: en brezplačen obrok vsem Trgovina Slovenija Hrvati množično nakupujejo v Sloveniji kava Evro Svet Divjanje cen na Hrvaškem, medtem pa neverjetna poteza tega lokala

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar BOJČI
    BOJČI 09:24 10.januar 2023.

    Cene so poskočile v nebo zato, ker niso bili pripravljeni na to, cenike bi morali nadzirati pred uvedbo € sami državljani, pa so menda čakali na milost in nemilost tistih ki imajo radi zaslužek in denar v svojih žepih

  • albert6 08:23 10.januar 2023.

    Kaj pa jodl turisti izpod triglava

  • Ender3 00:28 10.januar 2023.

    Izborili so si €. a ta ima bolj politično kot, ekonomsko teža.. Vlada je dobro vedela v kaj spušča ubobožane državljane.