Svet
13 ogledov

Kaos v Dallasu, ustreljenih 11 policistov

Streljanje v ZDA Youtube
Obsežni protest proti rasizmu in policijski brutalnosti, ki so ga v Dallasu organizirali sinoči po lokalnem času, po nedavnih dveh ubojih temnopoltih Američanov s strani policistov, je bil prekinjen zaradi streljanja. Lokalni mediji poročajo o kaosu in najmanj 11 ustreljenih policistih. Pet jih je po zadnjih podatkih umrlo. Eden izmed napadalcev naj bi si sodil sam.

Okrog 8.30 po našem času je na mestu prizorišča odjeknila eksplozija, so očividci potrdili za CNN. Eden izmed napadalcev se je po streljanju skrival v eni izmed parkirnih hiš. Grozil je, da so po mestu nastavljene eksplozivne naprave in da bo umrlo še več ljudi. Po zadnjih podatkih, ki so jih objavljali lokalni mediji, si je ta napadalec malo po 10. uri po našem času sodil sam, policija v obsežnih preiskavah v mestu ni našla dodatnih eksplozivnih naprav.

Glede na informacije lokalne policije sta pred tem začela streljati dva ostrostrelca; zadela sta najmanj 11 policistov. Po zadnjih podatkih jih je pet umrlo, šest jih je v kritičnem stanju. Takoj, ko je izbruhnilo streljanje, je nastala splošna panika. Kot poročajo nekateri ameriški portali, so na mestu protestov našli tudi sumljiv paket, ki ga pirotehniki še pregledujejo.

Zadnje vesti s prizorišča govorijo, da je policija že priprla štiri osumljence. Prvi izmed njiju je na ulici, kjer je prišlo do streljanja, nosil sumljivo torbo, jo po streljanju odvrgel v črni avto in z njim skupaj še z enim moškim odbrzel s prizorišča. Policisti so ju kasneje ujeli.

Na tiskovni konferenci policije ob 7.30 po našem času so povedali, da je eden osumljenec še vedno v drugem nadstropju ene izmed parkirnih hiš v mestu. Prijeli ga še niso, moški še vedno strelja. Med drugim je policistom povedal, da je po mestu podtaknjenih več bomb in da bo še več mrtvih.

Policisti so v zvezi s streljanjem prijeli tudi eno žensko. Ali so vsi štirje vpleteni v incident, še ni znano. Na vprašanje, koliko strelcev je bilo, je vodja policije povedal, da po zdajšnjih informacijah štirje, ki so streljali na policiste. Verjamejo, da so se postavili dva dve različni lokaciji, da bi postrelili čim več policistov.

Nekaj minut po sedmi uri po našem času so se na spletu že začeli pojavljati posnetki dogodka:



Drama v Dallasu se je začela kako uro zatem, ko je ameriški predsednik Barack Obama izjavil, da uboja dveh temnopoltih državljanov s strani policistov dokazujejo, da se mora Amerika nujno soočiti s pojavi "rasnih predsodkov" v policijskih vrstah.

"Ne govorimo o izoliranih incidentih," je Obama napisal na svojem Facebook profilu. "Dokazujejo širše težave znotraj našega pravosodnega sistema, na rasne predsodke, ki se iz leta v leto pojavljajo v vseh porah našega sistema in posledično se pojavlja izguba zaupanja."



Uboj Philanda Castilea, potem ko ga je skupaj s partnerko zaustavila policija, in Altona Sterlinga dva dni pred tem pred trgovino, sta zadnja v nizu incidentov, ki sta pripeljala do množičnega protesta v Dallasu, pripravili pa so jih tudi v nekaterih drugih ameriških mestih.

Policija iz Dallasa je na Twitterju objavila fotografijo enega izmed ubitih policistov; gre za 43-letnega Brenta Thompsona.

PREBERITE TUDI


Več sledi ...

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 26
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 23:36 08.julij 2016.

    Policaji se iz tega primera najbrž ne bodo naučili, da je treba biti človek! Američan in policaj sta najbrž dve najslabši kombinaciji.

  • sprehajalec 22:58 08.julij 2016.

    Tudi v Ameriko tiščijo Branko, čez meksiško mejo.

  • sprehajalec 22:57 08.julij 2016.

    kakšnega meksikanca tudi ujamejo, da te potolažim. belci imajo ponavadi svoje avtomobile.