Svet
32030 ogledov

Kaos v Moskvi, Putin česa takega ni doživel

Protesti v Rusiji za izpustitev Navalnega.
1/13
Epa
Na protestih za izpustitev Navalnega v Rusiji več kot dva tisoč aretacij. Sedanji režim takega upora ni videl že dolgo časa.

Na protestih za izpustitev priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega se je danes zbralo več deset tisoč ljudi, policija je v več kot 60 mestih v Rusiji prijela več kot dva tisoč ljudi. Novinarji in aktivisti poročajo, da je policija marsikje nasilno razganjala protestnike.

Aleksej Navalni Slovenija Znano, s čim so zastrupili ruskega opozicijskega politika Navalnega

Po podatkih nevladne organizacije OVD Info, ki spremlja aretacije na opozicijskih protestih, je policija doslej prijela več kot 2.000 ljudi. Največ aretiranih je bilo v Moskvi, veliko pa tudi v Sankt Peterburgu, izhaja iz podatkov na spletni strani organizacije.

Protesti v Rusiji za izpustitev Navalnega. | Avtor: Epa Epa

Vrnitev Navalnega v Rusijo Navalni Svet Povratek Navalnega povzročil izredno stanje v Moskvi

Policisti nad protestnike z gumijavkami

Francoska tiskovna agencija AFP dodaja, da policisti v Moskvi nasilno razganjajo zbrane s pomočjo gumijevk. O tem pričajo tudi na družbenih omrežjih objavljeni posnetki. Prišlo je tudi do spopadov med protestniki in policisti, ki so jih obmetavali s snežnimi kepami. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da policisti prijete trpajo v policijska vozila. Dostop do spleta je bil ponekod onemogočen.

Ekipa Navalnega, ki mu je sodišče odredilo pripor do 15. februarja, je pozvala k protestom v okoli 70 ruskih mestih. Ruske oblasti so napovedane shode razglasile za nezakonite in že pred njimi okrepile pritisk na opozicijske aktiviste. Policija pa je napovedala, da bo proteste zatrla.

Protesti so se zaradi časovne razlike najprej začeli na ruskem daljnem vzhodu in v Sibiriji, med drugim v mestih Vladivostok, Habarovsk in Čita. Največ ljudi se je nato zbralo v Moskvi, kjer je policija že pred protesti med drugim prijela tesno sodelavko Navalnega Ljubov Sobol. Da je med prijetimi, je na Instagramu sporočila tudi njegova soproga Julija.

Glede na ocene novinarjev AFP se je v Moskvi na Puškinovem trgu in na sosednjih ulicah zbralo najmanj 10.000 ljudi, po navedbah nekaterih opozicijskih virov celo 15.000. Po oceni policije jih je bilo okrog 4000. Zbrani so med drugim vzklikali gesla Mi smo oblast, Putin je lažnivec, Navalni, s tabo smo in Svoboda za politične zapornike.

Protesti v Rusiji za izpustitev Navalnega. | Avtor: Epa Epa

Aleksej Navalni Svet "Temu ne moremo reči niti parodija vladavine prava"

44-letni Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, v ponedeljek pa so po zaslišanju sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.

Poškodovani tudi policisti

Na protestih je bilo po poročanju ruske tiskovne agencije Tass lažje poškodovanih okrog 40 policistov.

Zunanje ministrstvo je danes obtožilo ameriško veleposlaništvo v Moskvi, da je objavilo načrt poti predvidenih protestov in zaradi tega terjalo pojasnilo ameriških diplomatov. Veleposlaništvo je sicer objavilo opozorilo zaradi protestov in ameriškim državljanom v Rusiji priporočilo, naj se jim izognejo, pojasnjuje AFP.

Protesti v Rusiji za izpustitev Navalnega. | Avtor: Epa Epa

Julia Navalni, žena Alekseja Navalnija, je bila v soboto pridržana na protestu v Moskvi, ki je bil organiziran v podporo ruskemu disidentu, ki je zahteval njegovo izpustitev iz zapora. Julija je na Instagramu objavila svojo fotografijo, na kateri je pisalo: "Oprostite za slabo kakovost. Luč v policijskem kombiju je slaba." še pred tem je na svojem Instagram profilu objavila fotografijo s protesta v Moskvi.

Na dogajanje v Rusiji se je prek Twitterja odzval visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je zapisal, da dogodke spremlja z zaskrbljenostjo. "Obžalujem obsežna pridržanja, nesorazmerno rabo sile, prekinitve interneta in telefonskih povezav," je zapisal in dodal, da bo v ponedeljek o "nadaljnjih korakih" razpravljal z zunanjimi ministri EU.

Protesti v Rusiji za izpustitev Navalnega. | Avtor: Epa Epa

protesti Moskva Navalni Svet Aretirali že okoli 200 ljudi

Protesti tudi drugod po Evropi

Protesti v podporo Navalnemu so danes potekali tudi v Litvi in Estoniji. V estonski prestolnici Tallinn se je zbralo več sto ljudi, ki so se odpravili do ruskega veleposlaništva. V Vilniusu se je zbralo okrog 100 ljudi. O podobnih protestih poljska tiskovna agencija PAP poroča tudi iz Varšave in Krakova.

 
Komentarjev 12
 • kr_en0 19:06 24.januar 2021.

  Navalni je itak dober prijatelj od genocidarke merkel

 • Avatar Krizar53
  Krizar53 06:34 24.januar 2021.

  Tkole bi moral slovenčki udart po teh nasilnih policajih in obenem zjagat vlado v Sibirijo!!

 • Brko 22:11 23.januar 2021.

  Svaka čast Putin, če boš kdaj potreboval se grem za Rusijo takoj borit. In pa naši usrani policajcki poglejte kako se dela z drhaljo. Vas pa obmetavajo z jajci, jogurti in granitnimi kockami v Rusiji si kaj več kot snežno ...prikaži več kepo ne upajo vreči. Bravo Rusija!!!