Svet
14445 ogledov

Kaos zaradi upokojevanja: prizemljena letala, na ulicah na tisoče policistov!

Francija Pariz protesti pokojninska reforma
1/5
Epa
V Franciji potekajo ostri protesti proti napovedani pokojninski reformi.

Skupina francoskih sindikatov, ki stoji za množičnimi protesti proti pokojninski reformi, je napovedala nove shode. To je reakcija na intervju, ki ga je podal predsednik Emmanuel Macron.

Francoski notranji minister Gérald Darmanin je najavil, da bo po državi dodatno razporejenih 12.000 policistov in žandarjev, od tega 5000 v Parizu, je navedla televizija BFMTV.

Darmanin je ob tej najavi dejal, da v Franciji negujejo svobodo izražanja, toda ta ne podpira neredov in incidentov, ki so jim bili priča na nedavnih protestih.

Francoska uprava za civilno letalstvo je od prevoznikov zahtevala, da za danes odpovejo 30 odstotkov letov na pariškem letališču Orly in 20 odstotkov na drugih letališčih. 

Družba Air France je že napovedala, da bo zadržala nekatere lete z mednarodnega pariškega aerodroma Charles de Gaulle. Poleg letalskega bo okrnjen tudi železniški promet.

"Izbral bom interes države"

Pokojninska reforma med drugim predvideva zvišanje upokojitvene starosti iz 62 na 64 let, kar je sprožilo burne odzive in posledične množične proteste.

V sredo je predsednik Macron v intervjujih za TF1 in France 2 dejal, da bo reformo speljal do konca leta, čeprav bi ga to stalo priljubljenosti. Pojasnil je, da je reforma nujna in da mu to ne prinaša zadovoljstva.

"Ne iščem ponovne izvolitve. Če moram izbirati med rezultati javnomnenjskih anket in interesom države, potem bom izbral interes države," je med drugim dejal Macron.

Predsednik je dejal, da ima zaupanje v premierko Élisabeth Borne, ki je reformo spravila na naslednji zakonodajni nivo brez potrditve spodnjega doma francoskega parlamenta. To ji je omogočila francoska ustavna ureditev. 

To je botrovalo dvema predlogoma nezaupnice vladi, a sta bila oba zavrnjena s strani poslancev. To je bilo pričakovati, saj ima Macronova vlada glede reforme tudi podporo nekaterih opozicijskih strank.

Protestniki so večkrat zahtevali odstop Macrona, razpustitev parlamenta in rekonstrukcijo vlade, obenem pa tudi referendumsko glasovanje o pokojninski reformi. Macron je vse to kategorično zavrnil.

Hude težave v prometu

Francoska policija je po navedbah AFP sporočila, da na protestih po vsej državi danes pričakuje "med 600.000 in 800.000 ljudi", od tega od 40.000 do 70.000 zgolj v prestolnici. Opozorili so, da znova pričakujejo tudi napetosti in nasilje.

V Parizu in okolici so za javnost zaprli več znamenitosti, med katerimi so tudi Eifflov stolp, Versajska palača in Slavolok zmage, pariške komunalne službe pa obljubljajo stavko vsaj do ponedeljka, medtem ko se mesto utaplja v smeteh. Ob tem naj bi bil v Parizu danes močno moten cestni in železniški promet ter promet na podzemnih železnicah, saj so sindikati pozvali k blokadam.

Protestniki so davi blokirali pot do terminala na letališču Charles de Gaulle v Parizu, nacionalna železniška družba SNCF pa je sporočila, da je bila odpovedana polovica vseh hitrih vlakov po vsej državi, medtem ko je po navedbah sindikata stavkala četrtina osebja.

Zaradi blokad na poziv sindikata CGT sta zaprti tudi pristanišči v Marseillu in Brestu, v več mestih po državi so protestniki blokirali dostop do železniških in avtobusnih postaj. Zaradi stavk v rafinerijah prihaja tudi do težav pri oskrbi z gorivom. Vlada je po navedbah AFP potrdila, da je "situacija kritična" - na 15 odstotkih francoskih bencinskih servisov naj bi primanjkovalo goriva, v več departmajih na zahodu države pa naj bi takšnih servisov bilo več kot 40 odstotkov.

Komentarjev 14
  • Kmodri 11:35 24.marec 2023.

    V Sloveniji se kaj takega ne predstavljam!

  • Avatar pantani
    pantani 19:49 23.marec 2023.

    Covid 19 je bil uvod v 3 svetovno vojno.Pocasi pocasi ampak zares pocasi se ljudje prebujamo.Važno,da smo se zaceli prebujat.Bližamo se tocki,ko ne bomo vec imeli kaj izgubiti.Takrat bo bum.denar takrat ne bo pomenil nic.Ne gre vec to,da 1% prebivalstva ...prikaži več drži vse niti tega sveta.Elita se trese,verjemite!!! Morda lahko še poveste, da gre tudi za protest proti NATO, vojnemu oboroževanju, ter nasploh bolnim potezam EU elite?!!!

  • Zebra12 19:42 23.marec 2023.

    Policaji so res prodane duše. Ljudje se borijo tudi za njihove penzije, oni pa rajši ubogajo gospodarja in terorizirajo ljudi. Sram bi me bilo, če bi delal represijo nad ljudmi, ki se borijo za pravice vseh ljudi.