Svet
7370 ogledov

Kaos: Zrušilo se je deset hiš, za las ušli smrti

Hrvatska Kostajnica DUZS
Zaradi plazu se je zrušilo najmanj deset hiš. Trije ljudje so ranjeni.

Narasle reke na Hrvaškem povzročajo veliko težav. Najhuje je v kraju Hrvatska Kostajnica. Zaradi visokega vodostaja se je sprožil zemeljski plaz, zaradi katerega se je zrušilo sedem hiš. 

Ljudje so prestrašeni, vpijejo in jočejo, poroča 24sata. V enem izmed hiš sta bili babica in vnuk, ki sta se zadnji trenutek rešila iz objekta. Po poročanju Rdečega križa so v poškodovanih stavbah večinoma živeli starejši ljudje. 

Perica Marjanović je za Večernji list opisal dogajanje v vasi, preden se je sprožil plaz. Na cesti so videli razpoke, takrat so vedeli, da se nekaj dogaja. "Z bratom Ognjenom sva šla reševati, kar se je rešiti dalo. Vzel sem neke neumnosti, diplomo in računalnik, ko se je začelo rušiti. Slišal sem mamo, kako naju kliče, a nisem mogel do vrat. Skočil sem z balkon, stekel, se obrnil in videl samo še dim," je povedal.

"Hiše so se podirale kot karte. Ne vem, če bomo tu še lahko živeli. Jaz sem stekla v hišo in iz predala vzela dokumente in denar. Vpila sem, klicala otroke, sin je skočil. Če bi se to zgodilo ponoči, bi nas pokopalo," je povedala Ljilja Marjanović. 

Voda je vdrla v nekaj hiš v ulicah, ki so običajno ob poplavah poplavljene. Na pomoč je prišla vojska in uredila zasilne nasipe, da bi preprečili razlivanje vode po ostalih ulicah. 

Hrvaški premier Andrej Plenković si je ogledal razmere na terenu. "To so izredne razmere. Nekaj hiš se je podrlo kot v filmu, uničene so ceste," je dejal Plenković. Domnevajo, da se je plaz sprožil zaradi velike količine snega, ki se je tajal na tem področju. Vlada je obljubila pomoč prizadetim v tej naravni nesreči. Zagotovili jim bodo nastanitev in pomagali pri obnovi domov. 

Na območju so razglašene izredne razmere. Zaprtih je več cest, oblasti pa opozarjajo, da lahko še naprej prihaja do poplav tudi izven običajnih poplavnih območij. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 3
  • Žurnalček 06:56 14.marec 2018.

    Kakšen samostalnik lahko nosi teren , ki je del odlomljenega plazišća pred 300 ali več leti ! Vse hiše so narejene na PLAZU , poglejte nagrbančen travnati teren, poglejte za hišami stene visoke 20m , ki so nastale ko se ...prikaži več je nekoč plaz odlomil . Lahko se imenuje samo plaz-išče in na njemu so naredili in zidali hiše brez dovoljenj , sedaj je pa katastrofa in jokajo !

  • Žurnalček 06:52 14.marec 2018.

    A ste vi kreteni al samo maloumni , da ne morem zaradi reklame sesalca sploh pogledati članka in karkoli pritisnem , dobim taisto reklamo na cel ekran ! Idite u 3 LPmaterne !