Svet
3224 ogledov

Kar 4000 beaglov išče nove domove

pes, beagle Profimedia
V ZDA skoraj 4000 beaglov oziroma angleških brakov išče nov dom, potem ko so jih rešili iz vzrejne ustanove v ameriški zvezni državi Virginia, kjer so bivali v nemogočih razmerah, kasneje pa so jih prodajali laboratorijem za poskuse z drogami.

Šlo je za domnevno eno največjih reševalnih akcij za pse v ZDA doslej, poroča britanski BBC. Ameriško pravosodno ministrstvo je podjetje za vzrejo psov v Cumberlandu v Virginii, ki je v lasti podjetja Envigo RMS, maja tožilo zaradi krutega ravnanja z živalmi in kršenja njihovih pravic.

Inšpektorji so namreč ugotovili, da so nekatere pse usmrtili, namesto da bi jih veterinarsko oskrbeli zaradi bolezni, ki se jih sicer lahko enostavno pozdravi. Poleg tega so živali hranili s hrano, ki je vsebovala ličinke, plesen in iztrebke, nekaterim doječim samicam pa sploh niso dali jesti. Zaradi izpostavljenosti mrazu je umrlo najmanj 25 pasjih mladičev.

Podjetje je obtožbe sicer zanikalo, vendar napovedalo zaprtje objekta in namestitev psov pri dobrodelni organizaciji za pravice živali Humane Society. Po zaprtju so se dobrodelne organizacije lotile misije, da psom najdejo nove domove.

"Štiri tisoč je veliko število," je dejala vodja organizacije Humane Society Kitty Block in dodala, da bodo potrebovali vsaj 60 dni, da vse živali spravijo na varno. Pri tem bodo sodelovali s partnerskimi zavetišči in reševalnimi centri po vsej državi.

Senator zvezne države Virginija Bill Stanley je za agencijo Reuters povedal, da je bila reševalna akcija rezultat večletnega boja. "Lahko potrdim, kako odlični so ti psi, saj imam dva," je dejal. "Leta 2020 in 2021 sem kupil dva od teh beaglov ... Kupil sem ju, ker nisem želel, da bi na njima izvajali poskuse. In zdaj vem, da tudi na njunih bratih in sestrah ne bodo delali poskusov," je še dodal Stanley.

Za nekatere pse so reševalci že našli nove domove po ZDA, med drugim jih je 200 odšlo na jug Kalifornije. Pred tem so pse zdravstveno pregledali in jih cepili. Vendar pa so številni rešeni psi travmatizirani. Po navedbah dobrodelnih organizacij nekatere mladiče niso nikoli držali v rokah in ti niso vedeli, kako se igrati, še navaja BBC.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice