Svet
38 ogledov

Kateri letalski družbi lahko zaupate življenje?

Letalska nesreča EPA
V letalskih nesrečah po vsem svetu še nikoli ni bilo tako malo smrtnih žrtev kot lani, kljub temu pa je prišlo do incidentov.

Incidenti so poskrbeli za nekaj sprememb na lestvici varnosti svetovnih letalskih prevoznikov za leto 2013, ki jo je objavil nemški urad JACDEC. Lani se je za najbolj varnega prevoznika izkazal Air New Zealand.

Novozelandski prevoznik je z vrha seznama 60 najbolj varnih letalskih družb na svetu, ki ga je pred kratkim objavil nemški urad za preiskovanje letalskih nesreč (JACDEC), izrinil doslej vodilnega finskega prevoznika Finnair, ki je tokrat pristal na tretjem mestu. Na drugo mesto se je uvrstil Cathay Pacific Airways.

V prvi deseterici jim sledijo še prevozniki Emirates, Eva Air, British Airways, TAP Portugal, Etihad Airways, Air Canada in Qantas. Nemška Lufthansa je denimo zdrsnila z 11. na 18. mesto. Slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways na seznamu ni.

Pri ocenjevanju varnosti ne upoštevajo le nesreč, ki terjajo življenja potnikov, ampak tudi večje incidente v zadnjih desetih letih, pri čemer so npr. pozorni tudi na skorajšnja trčenja letal ali druge tvegane situacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.