Svet
14407 ogledov

Kazen za Interspar, ker je odpustil delavko

pršut Shutterstock
Gre za primer, pri katerem so delavko odpustili zaradi dveh rezin pršuta, ki jih je pojedla in ne plačala.

Na Hrvaškem je na začetku lanskega leta odmeval primer trgovke, ki je s strani Interspara prejela odpoved, ker si je v času malice privoščila dve rezini narezanega pršuta. V njeno podporo so v Zadru pripravili celo shod. Tamkaj[njo sodišče je vendarle zavrnilo njeno zahtevo zoper nekdanjega delodajalca, ki ji je po njenem mnenju nepravično izročil izredno odpoved.

V eni izmed zadarskih trgovin Interspara si je v letu 2015 med malico privoščila dve rezini narezanega pršuta, ne da bi ji to delodajalec dovolil. "V Intersparu sem delala polnih 11 let. Nikoli nas ni nihče opozoril, da si ne smemo kdaj pa kdaj privoščiti kakšne izmed narezanih stvari. To so počeli tudi drugi, le jaz pa sem dobila odpoved." Delodajalec jo je pri njenem dejanju ujel s pomočjo nadzorne kamere.

Iskanje pravice

Na prvostopenjskem sodišču je sodnik sprva dosodil v njeno korist in jo vrnil na delo, a Interspar se je pritožil in na višjem sodišču dokazal "svoj prav".

Višje sodišče je v odločitvi poudarilo, da ne bi smela zaužiti dveh rezin pršuta, ne da bi ji to poslovodja dovolil, s čimer je prekršila interna pravila poslovanja in zamajala zaupanje delodajalca, kar je dovoljšen razlog za izredno odpoved.

čaj, skodelica interspar Svet Odpoved zaradi dveh rezin pršuta

In končna kazen delodajalcu

Zagrebško sodišče je zdaj vendarle odločilo v delavkino korist. Razsodilo je, da mora trgovska veriga Interspar svoji bivši delavki iz Zadra zaradi neupravičene odpovedi delovnega razmerja plačati okoli 65.000 kun (8800 evrov) odškodnine, je poročala STA.

Zagrebško sodišče je sedaj pravnomočno razsodilo, da dve rezini pršuta, ki sta bili v lasti Interspara, ne predstavljata posebej hude kršitve delovne obveznosti, ki bi lahko imela za posledico odpoved delovnega razmerja. Kot so pojasnili, ne gre za kaznivo dejanje, ki bi bilo podlaga za odpoved delovnega razmerja, temveč kršitev Intersparovega pravilnika o delu in hišnem redu.

Trgovcu je sodišče naložilo, da mora v osmih dneh svoji bivši delavki nakazati nekaj več kot 23.000 kun (3100 evrov) z zamudnimi obrestmi kot nadomestilo zaradi prekinitve delovnega razmerja ter njenih sedem bruto plač. Njena mesečna plača je bila nekaj manj kot 6300 kun (851 evrov).

Odpuščena delavka je medtem našla boljšo službo v Avstriji.

Nočna dela na gradbišču Interspara v Šiški Slovenija Nočni hrup na gradbišču: Vztrajno klicanje policije se je obrestovalo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • erikkk 11:19 25.november 2018.

    sodišču se globoko prikloni za končno sodbo ... za radi dveh rezin pršuta pa res ne morej človeka kaznovat, lahko bi ji trgali od plače... Nisem si mislil da so Špar bedaki res taki bedaki

  • Snežinko 08:58 23.november 2018.

    No, na obeh straneh je nekaj resnice. Res je, da to ni hujša kršitev in niti pod razno razlog za odpoved. Res je pa tudi, da je izjava, da jih "nihče ni opozoril, da ne smejo jesti..." bedarija največjega kalibra. ...prikaži več Nihče nas tudi ni obvestil, da ne smemo krasti, pa se tega vseeno ne sme. Če je vzela pršut in ni plačala je to KRAJA. Čeprav majhna, a kraja je še vedno. Če imajo vsi PLAČANO malico ne razumem, kako je ona mislila, da je pa to zastonj...?? Aja...saj so vsi to delali... potem je pa OK.

  • ode 07:45 23.november 2018.

    Kalo pršuta in drugih dražjih prehrambenih artiklov se bo po tej sodbi v Šparu in tudi drugih trgovinah močno povečal.