Slovenija
37403 ogledov

Nočni hrup na gradbišču: Vztrajno klicanje policije se je obrestovalo

Nočna dela na gradbišču Interspara v Šiški
1/5
Bralec
Stanovalci ob gradbišču Interspara v Šiški so bili besni zaradi hrupa, a ker so ukrepali, je zdaj bolje.

"Gre na slabše, mislim, da zaostajajo z deli, najbrž želijo čimveč narediti pred zimo. S sobote na nedeljo so delali do štirih zjutraj," nam je o hrupu z gradbišča Interspara v Šiški pred nekaj tedni povedala Sonja Nemec.

»Gradnja našega centra zaenkrat poteka v skladu s pričakovanji. Gradnjo izvajajo izvajalci, ki so odgovorni za spoštovanje določil in smo se o tem z njimi še enkrat pogovorili. Po informacijah izvajalca hrupa ne presegamo. Vseeno smo sedaj naročili še dodatnega, neodvisnega izvajalca, da bo opravil meritve," na vprašanja o hrupu in nočnem delu odgovarja Toni Pugelj, direktor podjetja Nepra, ki vodi projekt.

A na policiji so nam že pred časom potrdili, da so prijeli več prijav. "Po razpoložljivem preverjanju je bilo ugotovljeno, da smo prejeli tri prijave v zadnjem obdobju, in sicer 29. 9. 2018, 6. 10. 2018 in 8. 10. 2018. Vse prijave so se nanašale na povzročanje hrupa na gradbišču v nočnem času," so nam pojasnili na ljubljanski policijski upravi.

Posnetki, ki smo jih prejeli, naj bi bili posneti ob treh zjutraj in kažejo, da so dela v začetku meseca potekala sredi noči, na zgornji fotografiji je tudi policijska patrulja, ki je prišla na gradbišče.


Policisti zdaj preverjajo okoliščine ravnanja izvajalcev in listinsko dokumentacijo, ko bodo zbrali obvestila, bodo izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve določil Zakona o varstvu javnega reda in miru in o ugotovitvah obveščali inšpektorat za okolje in prostor.

Tam so že naše poizvedovanje vzeli kot prijavo, za nadzor hrupa na gradbiščih je pristojna Inšpekcija za okolje in naravo.

Težka borba, da so se nočna dela nehala

"Nočnih del v zadnjem času, že kakšen teden, ne izvajajo več," nam je zagotovila Sonja Nemec, a so se morali stanovalci za ta napredek zelo potruditi. Ob desetih, ko bi se hrup moral nehati, so klicali policijo. "Ko so delavci z žerjava videli, da prihaja policija, so ugasnili stroje, ko so se policisti odpeljali, pa so jih spet prižgali," pravi. Stanovalci pa so spet klicali policijo. Da bi preverili, ali se to res dogaja, je nato policijski kombi odpeljal, en policist pa je ostal in videl, da njihove navedbe držijo, razlaga Sonja Nemec. 

gradbišče pri Celovških dvorih | Avtor: Anže Petkovšek Gradbišče nakupovalnega centra Šiška pri Celovških dvorih. Anže Petkovšek

Kdaj bi lahko delali in kako glasno

Skladno z izdanih okoljevarstvenim dovoljenjem se gradnja ponoči (od 22. do 6. ure) ne sme izvajati, od šestih popoldan do desetih zvečer pa se lahko izvaja izključno manj hrupna dela. Obratovalni čas gradbišča je sicer od sedmih zjutraj do desetih zvečer, če bi izvajalec dobil dovoljenje za začasno čezmerno obremenjevanje okolja s hrupom, pa bi lahko to počel le od šestih zjutraj do šestih popoldne ob delovnih dneh.

A kot kaže, se je v času od izdaje okoljevarstvenega dovoljenja zakonodaja že spremenila, saj dovoljenja za čezmerno obremenitev okolja s hrupom sploh ni mogoče dobiti.

Smo v rednem kontaktu s člani nadzornega odbora lastnikov soseske. Marsikdo nam je že dejal, da komaj čaka na urejeno okolico in novo nakupovalno središče, saj se bo s tem zaradi urejenosti in dodatne ponudbe dvignila med drugim tudi vrednost njihove nepremičnine. 

Toni Pugelj, direktor podjetja Nepra

"Za čezmerno obremenitev okolja s hrupom se ne izda dovoljenj, ki bi urejala obratovanje gradbišč. Tovrstna dovoljenja obstajajo na primer za javne prireditve. S spremembo Pravilnika o prvem ocenjevanju in obratovalnem monitoringu za vire hrupa ter o pogojih za njegovo izvajanje, bo tudi za gradbišča, ki so vir hrupa, v skladu UrKHO uvedena obveznost izvajanja obratovalnega monitoringa hrupa, in sicer predvidoma enkrat mesečno, v času gradnje. Takrat bo mogoče nadzorovati pogoje iz okoljevarstvenega soglasja v zvezi s hrupom ter v primeru kršitve ustrezno sankcionirati," pojasnjujejo na inšpektoratu za okolje in prostor.

Kazen za preseganje mejne vrednosti kazalcev hrupa je od 4.000 do 40.000 evrov za pravno osebo.

V primeru gradbišča je lahko čez dan največ 65 decibelov, določa Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. Za primerjavo, na več spletnih straneh smo našli navedbo, da sesalnik in sušilnik za lase povzročata hrup 70 decibelov. 65 decibelov hrupa povzroča avtomobil, ki vozi s hitrostjo 60 km/h, na oddaljenosti dvajsetih metrov. 

Konična obremenitev s hrupom (vrednost hrupa, presežena v trajanju enega odstotka časa merjenja hrupa) pa je lahko od 70 (večer) do 85 decibelov čez dan.

"Hrup, katerega raven znaša 93 decibelov, ima dvakrat večjo moč zvoka od hrupa, katerega raven znaša 90 decibelov, in povzroči enako škodo glede sluha v polovico krajšem času izpostavljenosti. Pomembno je vedeti, da človeško uho razlike 3 dB ne zaznava tako kot merilni instrumenti. Človek šele povečanje ravni zvoka za 10 dB dojame kot dvakratno povečanje glasnosti zvoka," v brošuri navaja ministrstvo za delo. 

gradbišče pri Celovških dvorih | Avtor: Anže Petkovšek Gradbišče nakupovalnega centra Šiška pri Celovških dvorih. Anže Petkovšek

Zaradi hrupa več kot tristo prijav

Lani je Inšpekcija za okolje in naravo prejela 335 prijav, ki so se nanašale na področje hrupa (podatkov posebej za gradbišča ne vodijo). "Inšpektorji so opravili 403 redne, 224 izrednih in 235 drugih pregledov. Izrekli so 171 opozoril, izdali 149 inšpekcijskih odločb za odpravo neskladnosti in tri prekrškovne odločbe. Najpogosteje ugotovljeni neskladnosti sta neredno izvajanje predpisanega monitoringa in neizpolnjevanje obveznosti poročanja. V letu 2017 so inšpektorji za okolje odredili izvedbo kontrolnega monitoringa hrupa šestkrat. V vseh primerih je bilo s kontrolnim monitoringom ugotovljeno, da mejne vrednosti hrupa niso presežene," so nam pojasnili na inšpektoratu za okolje in prostor.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Jana Bejba 22:29 04.november 2018.

    Lahko bi dali v vse naprave inventer motor, tako kot je pralni stroj. Je malce hitrejši, a bol tišji, skoraj nič ne ropota. Kar se tiče o tem zakonu javnem redu in miru.

  • DebeliFranc 22:36 29.oktober 2018.

    Proklete srajce ljubljanske. Najrajši bi meli vse narjeno pa da vam ne bi niti malo zaropotalo... Banda ničkoristna, kaj mislite, da se gradbena dela delajo brez hrupa?? Zaradi takih se pri nas gradbena dela podražajo za x10, ker je treba ...prikaži veča delat samo do šestih popoldan, da si njihova gnada odpočijejo, pa da se otročki ne vznemirjajo... Take mam najrajši, ko pridejo na podeželje pa so pametni...

  • borut08 20:20 29.oktober 2018.

    Mafija v modrem!Ko sem pa poglede lopova prisesanga na drzavne jasli,sicer sina bivsega rdecega direktorja so me po takoj obiskali na domu in dobil sem placilni nalog,ko pa sem dam zelel podati ovadbo na PP.Celje jo pa niso hoteli sprejeti ...prikaži več oz.so jo sele pi pritozbi na MNZ. in policist se ni nic zgodilo.Komunizem po komunizmu in diktatura v nasi drzavi!