Svet
1328 ogledov

Nasilje. Rusija bo plačala kazen.

Vladimir Putin Youtube
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je sprejelo odločitev.

Rusija bo morala zaporniku, od katerega je policija z mučenjem izsilila priznanje za kaznivo dejanje, plačati 50.000 evrov odškodnine, je v torek odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Policija je domnevnega storilca prijela po ropu leta 2004 v Nižnjem Novgorodu, trenutno pa prestaja 15-letno zaporno kazen.

apornik je že na sodišču izpostavil, da je bilo priznanje, na osnovi katerega je bil obsojen, s strani policije izsiljeno po večurnem mučenju. Organi pregona naj bi ga tepli in brcali več ur, ga zvezali in prisilili v boleč položaj, s krpo preko ust in nosu pa so mu večkrat preprečili tudi dihanje.

Sodišče v Strasbourgu je odločilo, da so policisti z opisanimi dejanji kršili prepoved mučenja, ki je zapisana v evropski konvenciji o človekovih pravicah. Obenem so bili sodniki mnenja, da oblasti v Rusiji niso raziskale primera in preverile obtožbo mučenju, za nameček pa prav zaradi izsiljenega priznanja domnevni storilec ni bil deležen poštenega sojenja.

Obe strani imata tri mesece časa za morebitno pritožbo.

Vojaška parada v Moskvi Foto Svet Putin razkazuje mišice Rusija protesti Napeto Svet V Rusiji prijeli že več kot 1000 ljudi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • kapibara1 08:06 17.maj 2018.

    Ta kazen, je kao nova EU sankcij Rusiji.. ki na take stvari, spušča rumeno tekočino, s katero se lahko v sneg podpišeš :-)

  • Waltter 14:33 16.maj 2018.

    Rusi so samodejno pristopili zaradi normalizacije odnosov z EU k spostovanju EU sodica in izvajanju njegovih ukrepov. V tem pogledu imajo drzavljani vsaj neko moznost da se zoperstaviji lastni drzavi.

  • chicar 11:00 16.maj 2018.

    Ne razumem kaj točno je evropsko sodišče v smislu neodvisnosti in suverenosti Rusije ? To je kako penzionistično združenje hobi program neukih pravnikov ?

Sorodne novice