Svet
9671 ogledov

Kdo je mafijec, ki so ga danes aretirali? Mučil tudi 12-letnika in ga utopil v kislini.

Matteo Messino Denara Italijanska policija
Italijanska policija je danes aretirala najbolj iskanega mafijca v državi, vodjo sicilijanske Cosa Nostre, Mattea Messino Denara, ki so mu med drugim nadeli tudi vzdevek "Zadnji mafijski boter".

Po navedbah italijanskih oblasti so Mattea Messino Denara prijeli na zasebni kliniki v Palermu na Siciliji, kjer se je nameraval zdraviti, poročajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah nekaterih medijev na tej kliniki zdravijo rakave bolnike.

Messina Denaro je bil na begu že tri desetletja. Prijetje je potrdil tudi podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini, ki je ob tem zapisal, da je to "lep dan za Italijo" in dan, ki služi kot opozorilo mafiji, da so slej ko prej tudi največji zločinci na begu prijeti.

Sam napolnil eno pokopališče

60-letni Messina Denaro velja za naslednika nekdanjih velikih šefov Cose Nostre, Salvatoreja "Tota" Riine in Bernarda Provenzana, ki sta umrla v zaporu v letih 2016 in 2017.

V odsotnosti je bil obsojen na dosmrtno ječo zaradi več umorov. Pripisujejo mu vpletenost v smrtonosne bombne napade leta 1992 na znana borca proti mafiji, tožilca Giovannija Falconeja in njegovega sodelavca Paola Borsellina. Sam je zase rekel, da bi le z žrtvami, ki jih je sam spravil s sveta, lahko napolnili eno celotno pokopališče.Forbes ga je proglasil za enega od desetih največjih kriminalcev na svetu. 

Mučil tudi 12-letnika 

Danes prijeti mafijski boter je bil na begu od leta 1993, ko je v pismu svojemu takratnemu dekletu Angeli - po mafijskih pokolih v Rimu, Milanu in Firencah - napovedal začetek svojega življenja pod drugim imenom - Grimizini Pimpernel. "Slišala boš zame," ji je napisal in s tem dal slutiti, da bodo njegovo ime še povezali s prelivanjem krvi. "Opisovali me bodo kot hudiča, ampak vse to so laži," ji je napisal v pismu. 

Diabolik ali "Siccu" (Suhi), kot so ga klicali, je bil rojen leta 1962 v Castelvetranu, mestu s 30 tisoč ljudi. Policija ga je iskala po vsem svetu, našli pa so ga v sosednji provinci. Tudi njegov oče je bil član italijanske mafije, z njim je v umorih sodeloval še kot deček. Sčasoma je postal mafijski boter, ki je zgradil kriminalno bogastvo, ocenjeno na več milijard evrov, lovke je imel tudi na področjih odvoza odpadkov in obnovljive energije. 

Med posebej težkimi zločini, za katere je bil obsojen, je bil tudi umor 12-letnega dečka Giuseppa Di Mattea, sina priče v enem izmed sodnih primerov zoper mafijo. Z umorom otroka je Messina Denaro želel poslati sporočilo; dečka je pred umorom mučil, nato pa njegovo truplo stopil v kislini.

lisice pripor aretacija Slovenija Trgovino z drogami vodil iz slovenskega zapora

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • kapibara1 17:47 16.januar 2023.

    Kot Artukovič.. prišel domov samo umret.. Artukovič, ko je pobegnil v tujino, je govoril<. Še po rokah me boste nosili.. in so ga res- iz letala..

  • mph2 16:44 16.januar 2023.

    Za bruhat, bi ga morali par dni vsaj počasi spuščat v bazen s kislino.