Svet
40 ogledov

Kirurg sredi operacije odšel

operacija kirurg Shutterstock
Hrvaški kirurg je sredi operacije odšel iz operacijske dvorane, ker se je iztekel njegov delovni čas.

Po petih urah v operacijski dvorani je hrvaški kirurg prekinil zahtevno operacijo in odkorakal, ker se je iztekel njegov delovni čas. Poseg, ki je trajal še tri ure, je dokončal njegov kolega. Kirurg trdi, da ni edini, ki med operacijo odide, če se mu izteče delovni čas, poroča 24sata.hr.

Kot je dejal, je šlo za zelo težko operacijo, ki se je na srečo dobro končala. "Skoraj v vsakem drugem dežurstvu na kirurgiji se zgodi, da operacijo začne en zdravnik, konča pa jo drugi," priznava zdravnik iz zagrebškega kliničnega centra. Razlog naj bi tičal v novi kolektivni pogodbi, ki je uvedla delo v smenah in omejila število nadur. Zdravniki trdijo, da jim nadur ne plačajo, medtem ko na ministrstvu za zdravje pravijo, da jih. Kirurg je dejal, da se to dogaja, ker je minister znižal plače, od njih pa še vedno pričakuje, da polni navdušenja prihajajo na delo.

"Zdravniki niso avtomehanikI"

Predsednik hrvaške zdravniške zbornice Hrvoje Minigo je ogorčen nad ravnanjem kolegov. "Tak način je nesprejemljiv, saj zdravniki ne popravljajo pacientov, niso avtomehaniki, da bi lahko kadarkoli prekinili svoje delo."
 
Šokirani so tudi v združenju hrvaških pacientov. "Mar jim človeško življenje tako malo pomeni," se sprašuje predsednica združenja Marija Drlje. Kot dodaja, mora kirurg končati operacijo, ki jo je začel, saj drugače ogroža življenje pacienta, ki v anesteziji ne ve, da ga je prevzel drug zdravnik. Ob tem se sprašuje, ali taki zdravniki sploh imajo mesto v zdravstvu. "Mislim, da gre za posamezne primere. Kot poznam naše zdravnike, jih večji del tega ne bi nikdar naredil," zaključuje bolj pozitivno.
 
Minister za zdravje in direktor kliničnega centra se na trditve nista odzvala. Po poročanju hrvaških medijev, pa vse več zdravnikov odhaja na delo v tujino.
Komentarjev 13
  • janko_ 20:16 01.februar 2014.

    Sploh ne vem kaj je tu spornega. Isto kot pri nas drzava vztrajno dopoveduje, da so sluzbe operativne narave manj pomembne od brezveznih birokratskih sluzb. Torej enako kot birokrati grejo tudi zdravniki lahko ob 15.00 uri domov. V cem je ...prikaži več torej problem. Mogoce pa le obstajajo sluzbe, ki so pomembnejse od nekaterih - predvsem birokratskih... Kaj pa to pomeni. Najprej zagotovo drugacne place, potem pa se kaj drugega. To pa seveda niso samo zdravniki. Tu so tudi policisti, gasilci, pazniki v zaporu pa se kaj. Dokler to ne bo nekaterim jasno bo pac tako, kot je bilo v tem primeru ali pa se slabse. Sem se pa tukaj omejil sicer na javne sluzbe, o gospodarstvu pa lahko napisem se vec pa mogoce kdaj drugic...

  • smejka 12:41 24.januar 2014.

    napaka je,a se jo da razložiti...krivi pa smo vsi,saj posvajamo tujke,da so nam že domače in v naglici niti ne opazimo napake...in to prav vsi (s faksom ali brez)...lepo,pa da si prebral in ne preletel g.popolni

  • dd 10:18 24.januar 2014.

    Jaz bi take doktorje obsodila s tožbo zaradi poskusa uboja. Ti doktorji nimajo niti kančka vesti, sočutja do sočloveka ali morale. groza me je takšnih ljudi.Pa naj začnejo z operacijami nekaj ur prej, da bodo dokončali do konca delovnika, ...prikaži več kaj so nezmožni...??