Svet
28731 ogledov

Po katastrofi še hud mraz, izdali opozorilo

Kitajska mraz Profimedia Na Kitajskem se spoprijemajo z ekstremno nizkimi temperaturami.
Na več postajah so izmerili rekordno nizke temperature.

Na severu Kitajske so danes namerili rekordno nizke temperature, ki so se ponekod spustile več kot 30 stopinj pod ničlo, oblasti pa so za velik del države izdale opozorilo zaradi izjemnega mraza. Ta vlada tudi v provinci Gansu, ki jo je v ponedeljek stresel uničujoč potres in kjer številni, ki so ostali brez strehe nad glavo, bivajo v šotorih.

Kitajski vremenoslovci so danes zjutraj rekordno nizke temperature namerili na petih merilnih postajah v provincah Shanxi in Hebei ter avtonomni regiji Notranja Mongolija. Med drugim je živo srebro v mestu Datong v Shanxiju padlo nekaj več kot 33 stopinj Celzija pod ničlo, v sosednjem okrožju Yanguqu pa se je ustavilo pri 27 stopinjah pod lediščem.

Podobno nizke in prav tako rekordne temperature so zabeležili še v okrožju Qingshuihe v Notranji Mongoliji ter mestih Baoding in Shunping v Hebeiju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zunanji ognji ob šotorih

Kitajska mraz | Avtor: Profimedia Profimedia

Val izjemnega mraza je zajel tudi bližnjo provinco Gansu, kjer je silovit potres v ponedeljek terjal veliko večino od skupno najmanj 131 smrtnih žrtev. Številni, ki so v odročnih vaseh blizu pokrajinske prestolnice Lanzhou ostali brez strehe nad glavo, sedaj bivajo v zasilnih šotorih in se poskušajo ogreti tudi ob zunanjih ognjih.

Upanje, da bi reševalci še našli morebitne preživele, je več kot 30 ur po potresu zelo majhno, zlasti glede na nizke temperature. Ponekod na prizadetih območjih naj bi se te danes spustile 17 stopinj pod ničlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajske oblasti so danes zaradi mraza za tri dni izdale opozorilo, ki se nanaša na obsežna območja severne, vzhodne in jugovzhodne Kitajske.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 11:10 20.december 2023.

    Na islandiji pa zemlja vre,čist vse je že zmešano