Svet
1240 ogledov

Kitajska z rekordnim številom okužb: Tako strogi so ukrepi

Šanghaj, lockdown epa
Kitajska je v primežu vala okužb z različico omikron.

Zaradi najhujšega izbruha novega koronavirusa na Kitajskem doslej so v minulih dneh v več večmilijonskih mestih, vključno s celotno severovzhodno provinco Jilin, odredili stroga zaprtja.

V tehnološkem središču Šenzen na jugu države se po 7-dnevnem popolnem zaprtju življenje nadaljuje pod strogimi ukrepi za zajezitev virusa. Hongkong, ki je doslej od začetka epidemije beležil nizko število okužb, zdaj beleži 30.000 primerov in več kot 200 smrti na dan, oblasti pa so kljub valu okužb napovedale omilitve zajezitvenih ukrepov v aprilu.

25-milijonsko mesto v popolnem zaprtju

Oblasti v Šanghaju so v ponedeljek uvedle zaprtje finančne prestolnice, s čimer so to 25-milijonsko mesto razdelile na vzhodna in zahodna okrožja, ki ju ločuje reka Huangpu. Za slednja se popolno zaprtje uvaja danes, medtem ko se prebivalci vzhodnih delov, znanih kot Pudong, soočajo z ukrepom od ponedeljka. Mesto bo postopno zaprto v dveh fazah v skupno devetih dneh. V vmesnem času bodo oblasti izvajale množično testiranje na covid-19.V okviru postopnega zaprtja naj bi mesto razdelili na dva dela.

V nedeljo je bilo v mestu potrjenih 2600 okužb z različico omikron. Še v prejšnjem mesecu je bilo število dnevno potrjenih okužb enomestno, od 1. marca pa poročajo o več kot 20.000 okužbah s covid-19, pri čemer je veliko primerov asimptomatskih.

Po navedbah tamkajšnjih uradnikov je bilo pred ponedeljkom več kot 20.000 osebja finančnih storitev poklicanih v svoje pisarne v finančnem okrožju Lujiazui, da v njih preživijo lockdown in ohranjajo nemoteno poslovanje.

Na ulicah, ki so sicer tudi zaradi zaprtja javnega prevoza popolnoma prazne, so medtem nastajale vrste za živilske trgovine, v katerih se že občuti pomanjkanje. Na družbenih omrežjih so se pojavili redki videoposnetki, na katerih je viden javni protest v enem kompleksu v Šanghaju. Prebivalci so se pritoževali zaradi nizke zaloge hrane in zdravil, poročajo lokalni mediji. V karanteni so celotne stavbe in kompleksi, dostava hrane pa poteka za ograjami. Pojavili so se tudi posnetki, na katerih je vidno, da oblasti omejujejo tudi gibanje dostavljalcev hrane. Kljub strogem lockdownu pa ljudje v mestu ponekod še vedno prodajajo hrano na ulicah.

Šanghaj, lockdown | Avtor: epa epa

Zaradi pritiska na zdravstvene ustanove in rasti števila okužb so se oblasti na Kitajskem oddaljile od dosedanje politike ničelne tolerance do covid-19, ki vključuje zapore javnega življenja, omejitve potovanj in množično testiranje v primeru izbruhov okužbe.

Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je sporočila, da bodo po novem blažji primeri okužbe izolirani na centraliziranih lokacijah, namesto da bi jih zdravili v bolnišnicah kot doslej. Znižani so tudi kriteriji za odpust bolnika iz karantene. Pred izbruhom novega vala so bili vsi pacienti hospitalizirani, četudi je šlo za asimptomatski ali blažji potek okužbe. 

Kitajska je sicer danes poročala o 7386 primerih okužb s covidom-19 po vsej državi.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 2
  • sandi76 09:44 01.april 2022.

    Yep, karma je ena zajeb... stvar !

  • jakec1575 09:33 01.april 2022.

    bolj se šćitiš, slabše je.