Svet
553 ogledov

Kitajska zaključila z vajami. Tajvan: provokacija brez primere

Tajvan Kitajska vojaške vaje Profimedia
Obkolili so otok in rožljali z orožjem.

Kitajska je sinoči naznanila konec obsežnih dvodnevnih vojaških vaj okrog Tajvana, ki jih je označila za preizkus zmožnosti prevzema otoka. Tajvan je danes vaje obsodil kot očitno provokacijo svetovnega reda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vaje je Kitajska začela v četrtek, tri dni po inavguraciji novega tajvanskega predsednika Lai Ching-teja, ko je Peking v njegovem nagovoru prepoznal priznanje neodvisnosti.

Vsega skupaj je v vajah, v okviru katerih je kitajska vojska obkolila otok, sodelovalo 111 letal in več deset plovil, je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo.

Tajvan: Dejanje, ki sproža resene skrbi

V petek pozno zvečer je državna televizija CCTV-7 poročala, da je vojska uspešno zaključila operacijo. Glede na navedbe analitikov za kitajsko tiskovno agencijo Xinhua so se njena plovila tajvanski obali približala bolj kot kadarkoli doslej. Med drugim so preizkušali napade, katerih cilj bi bili tajvanski voditelji, pa tudi pristanišča in letališča.

Taipei je danes vaje označil za očitno provokacijo mednarodnega reda. "Nedavna enostranska provokacija Kitajske ne le spodkopava status quo miru in stabilnosti v Tajvanski ožini, ampak je tudi očitna provokacija mednarodnega reda, ki sproža resne skrbi in obsodbe mednarodne skupnosti," je v izjavi zapisal urad tajvanskega predsednika.

Vaje so bile del stopnjevanja kampanje ustrahovanja, v okviru katere je Kaitajska v zadnjih letih izvedla že niz podobnih vaj v bližini Tajvana.

Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 sicer deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja in napoveduje vnovično vzpostavitev nadzora, po potrebi tudi s silo.

Tajvan Kitajska vojaške vaje Jasno sporočilo Svet Kitajska: Preizkušamo zmožnosti prevzema oblasti nad otokom ladja tajvan obala "To je kazen" Svet Kitajska obkolila Tajvan

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:35 26.maj 2024.

    ahahahahahahahahahahahahahaha https://www.24ur.com/novice/slovenija/v-ljubljani-dobrodelno-kolesarjenje-za-pomoc-ukrajini.html zbralo se je 10 ljudi,a sta bila jernejIQ65 in MS tudi na kolesih!!! Tok o tem,koliko ljudi podpira vojno in Ukrajino,kretena zarukana!!!

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 11:39 26.maj 2024.

    Tajvan je del Ljudske republike Kitajske in pri tem se ne da nič spremeniti!

  • LukaMB 23:23 25.maj 2024.

    Ne vem kaj ZDA ni jasno, Tajvan = Kitajska.