Svet
15 ogledov

Kitajski grozi nova nevihta

Kitajska ruševine plazovi Zhouqu Gansu
1/5
Žurnal24 main
Severovzhod Kitajske s strahom pričakuje novo tropsko nevihto, ki bi lahko povzročila nove plazove in še več smrtnih žrtev.
Več fotografij s prizadetega območja si lahko pogledate tukaj.

Zemeljski plazovi v provinci Gansu na severovzhodu Kitajske so do zdaj terjali že več kot sedemsto življenj, okoli tisoč ljudi pa še pogrešajo. Med njimi je po poročanju tujih agencij tudi pet zahodnih turistov, trije Francozi, Italijan in Španec. Uničenih je več kot tisoč domov ter poplavljenih dodatnih tisoč, zato so oblasti v pokrajino poslale več kot štiri tisoč šotorov.

Nevarnost epidemij
Strokovnjaki za plazove medtem proučujejo stanje na terenu, saj obstaja nevarnost, da bi se plazovi zaradi novega deževja razširili na širše območje. Tropska nevihta Dianmu se namreč po napovedih meteorologov seli proti severu Kitajske in prinaša nove padavine. Na področje so poslali tudi epidemiologe, saj obstaja možnost, da bi zaradi oporečne vode izbruhnile bolezni. Iz šolske klinike v Zhouquju so že sporočili, da zdravijo nekaj odraslih in otrok zaradi driske. "Za bolezen je najverjetneje kriva oporečna hrana in voda, potrebujemo več zdravil," so sporočili iz klinike.

Preživel pod ruševinami
V pokrajini Zhouqu v provinci Gansu so plazovi v soboto odnesli najmanj tri vasi. Reševalci se zdaj bojijo, da bo novo deževje ne le otežilo reševanje, ampak bo povzročilo tudi novo katastrofo. Kitajski premier Wen Jiabao je pozval reševalce, naj pohitijo, preden se vreme poslabša, pri čemer se zaveda, da bo naloga težka. "Moramo se zavedati težav, s katerimi se soočajo reševalci," je povedal za državno tiskovno agencijo Xinhua. "Boriti se bo treba s časom, v prizadevanju za rešitev življenj ne smemo izgubiti niti sekunde." Iz prizadetega območja sicer prihajajo tudi občasne spodbudne novice. Več kot 50 ur po katastrofi so včeraj iz ruševin potegnili 52-letnega moškega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.