Svet
1115 ogledov

Kitajski minister svari ZDA in EU: Opekli se boste zaradi igre z ognjem

Wang Yi Profimedia
Kitajski zunanji minister Wang Yi je na novinarski konferenci v Pekingu posvaril tuje sile pred vmešavanjem v kitajske zadeve. Opozoril je, da se bodo opekli tisti, ki podpirajo neodvisnost Tajvana.

Wang je na današnji novinarski konferenci odgovoril na vprašanja o temah vse od Tajvana do Gaze. Posebej je opozoril podpornike neodvisnosti Tajvana in jim sporočil, da se bodo "opekli zaradi igre z ognjem in okusili grenke sadove lastnega početja." 

Spregovoril je o nedavnih tajvanskih predsedniških volitvah, na katerih je slavil Pekingu nenaklonjeni Lai Ching-te, pri tem pa jih označil kot zgolj le lokalne volitve v enem delu Kitajske.

Kritik deležni tako ZDA kot EU

Zunanji minister je bil oster do ZDA, ki veljajo za največjo zaveznico Tajvana. Obtožil jih je poskušanja omejevanja Kitajske in dodal, da so ukrepi in sankcija Washingtona tu presegle neverjetne ravni. 

Evropski uniji je namenil manj obtožb, saj v odnosih ni konflikta interesov. Je pa bil ostrejši do njenih stališč, saj Kitajsko opredeljuje kot partnerico in tekmico. Takšno politiko je primerjal s hipotetično situacijo, v kateri se avto približuje križišču, na semaforju pa hkrati gorijo vse tri luči. 

Kitajska si prizadeva za mir tako v Ukrajini kot v Gazi 

Wang je namenil nekaj besed tudi o trenutnih dveh največjih geopolitičnih žariščih in povedal, da si Kitajska prizadeva za mir tako v Ukrajini kot v Gazi. 

Ponovil je stališče Pekinga, da bi Palestina morala postati polnopravna članica Združenih narodov, pri tem pa še označil vojno v Gazi kot sramoto za civilizacijo. 

Po njegovem mnenju je v Ukrajini nujno začeti mirovna pogajanja, saj v nasprotnem primeru lahko pride do dodatne zaostritve krize. Zavrnil je še očitke Zahoda na račun kitajske nevtralnosti in stikov z Rusijo. Slednje je še pohvalil in jih opredelil kot "novo paradigmo za odnose med velikimi silami".

Zunanji minister je zagotovil, da bo Kitajska še naprej ostala "sila miru, sila stabilnosti in sila napredka v svetu". 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 11
  • jakec1575 21:16 09.marec 2024.

    tajvan je mentalno 5 korakov pred kitajsko. upam da jih termiti ne pojejo. unicili so vso zgodovino tibeta, fucking hani. radirajo urguje. se dobro, da se jim godi populcijska implozija.

  • Idioti 10:04 08.marec 2024.

    Evropejci , Kitajska je postala tehnična velesila in je že prehitela Evropo . Jaz se bojim , kaj bo EV sploh lahko še delala , da bo konkurirala K . Nič , razen če ne bo spustila plač delavcev na ...prikaži veča tiste Afriške in K . !! Politikom EU je pa najvažnejše , kako UA zalagati z orožjem in gnarjem , namesto , da bi se lotili te eksistencialne težave vseh nas ! Carine nas ne bodo rešile . Spomnite se carin SFRJ !

  • Avatar NickMason
    NickMason 08:07 08.marec 2024.

    Amerom že diši posel z orožjem,pridno skrbijo da so vedno zraven tam,kjer vedo da bodo zaslužili in tam kjer je nafta