Svet
57 ogledov

Klofuta in denarna kazen Facebooku

Facebook Reuters
Evropska komisija je Facebooku naložila plačilo denarne kazni zaradi napačnih in zavajajočih informacij, povezanih s prevzemom WhatsAppa.

"Današnja odločitev pošilja jasen signal vsem podjetjem, da morajo spoštovati vse predpise Evropske unije o prevzemih, vključujoč tudi pravilne informacije," je ob izreku kazni poudarila evropska komisarka za konkurenco Margareth Vestager, poročajo agencije.

Evropska komisija je pri tem pojasnila, da je Facebook, ko je komisijo obvestil o prevzemu WhatsAppa leta 2014, zagotovil, da ne bo možno avtomatsko usklajevanje računov uporabnikov WhatsAppa in Facebooka. Lani je vendarle WhatsApp uporabnikom ponudil možnost, da povežejo številko mobilnega telefona s svojim profilom na Facebooku.

Evropska komisija je ob tem sprožila preiskavo in ugotovila, da so na Facebooku za to možnost povezave med računi vedeli že leta 2014, ob napovedi prevzema. Facebooku je naložila plačilo denarne kazni v višini 110 milijonov evrov.

Gre že za drugo klofuto ameriškemu gigantu v nekaj dneh; tudi Francija je izrekla denarno kazen za Facebook, in sicer zaradi zbiranja in obdelave podatkov, ki jih je posredoval oglaševalcem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.