Svet
51747 ogledov

Kmalu spet svobodno vračanje s hrvaške obale

Hrvaška obala Profimedia
Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) je objavil nov zemljevid razširjenosti okužb s covidom-19 v Evropi, ki je vodilo za določanje, kam smemo potovati pod kakšnimi pogoji.

Poročali smo, da Hrvaška kot celotna država ni več rdeča, saj je prišla pod mejo 150 okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh.A ker Hrvaška ECDC poroča podatke za statistične regije severna, panonska in jadranska Hrvaška ter mesto Zagreb je del Hrvaške rdeč, del pa oranžen. Oranžen je na srečo tisti del Hrvaške, ki nas najbolj zanima, jadranska Hrvaška.

Zemljevid ECDC | Avtor: ECDC ECDC

Slovenija posebne pogoje (cepljenje, testiranje, prebolevnost) postavlja le potnikom, ki prihajajo iz rdečih držav ali regij, kar pomeni, da bodo imeli tisti, ki se bodo vračali s hrvaškega morja, prost vstop. 

Kot lahko vidite na zemljevidu, ni rdeča več nobena država srednje Evrope, v Italiji rdeča ostaja le Kalabrija, medtem ko je večji del Grčije še vedno rdeč. 

Sprememba že konec prihodnjega tedna

Pričakujemo lahko, da bo jadransko Hrvaško (in druge regije, ki niso več rdeče) slovenska vlada prihodnjo sredo umaknila s seznama rdečih regij, nov seznam pa bo predvidoma začel veljati za konec tedna ali najkasneje v ponedeljek. Trenutno veljavni odlok bo začel veljati v soboto.

Če bo enako prihodnji teden, se bo mogoče od sobote s hrvaške obale vrniti brez posebnih dokazil, dokazati bo treba le, da ste bili res tam in ne v rdečih regijah ali državah. Za vstop na Hrvaško pa je treba biti cepljen, testiran ali prebolevnik, prav tako je treba preveriti pogoje za vstop v druge države, saj je Slovenija po evropskih kriterijih še vedno rdeča. 

Pri tem je zanimivo, da je po podatkih za zadnja dva tedna primorsko-goranska županija še rdeča, sicer povsem na meji med rdečo in oranžno, medtem ko je bila Istra zelena tudi že po evropskih kriterijih (meja je 25).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Dusan21 09:44 05.junij 2021.

    Ribniški Šrabec se je za letos odločil, da bo šotoril kar na vrtu Kučana, v ležečem položaju bosta igrala šah. Tanja pa jima bo iz bližnje picerije prinašala za malico kisle vampe

  • alen009 12:10 04.junij 2021.

    To pa je kriza, da vas takole plačujejo za promocijo. Nekateri bi šli tudi v Grčijo, Španijo, Tenerifi..... https://www.zurnal24.si/uporabno/peljesac-idealna-izbira-za-vase-naslednje-aktivne-pocitnice-367813, https://www.zurnal24.si/uporabno/rab-otok-ki-osrecuje-367815, https://www.zurnal24.si/popotnik/dopust-na-hrvaskem-kaksne-bodo-cene-367233,

  • alen009 12:07 04.junij 2021.

    Pa dej Zurnal napiši še kaj drugega, samo to kurčevsko Hrvaško vlačiš po cajtngu.