Svet
1662 ogledov

Koliko nas je lahko strah?

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik je šokiral z napovedjo o novem jedrskem orožju, ki je, kot trdi, nepremagljivo.

Kot ocenjujejo analitiki, je govor Vladimirja Putina pred obema domoma ruskega parlamenta, v katerem je omenil, da je Rusija razvila nov tip jedrskega izstrelka, proti kateremu bo dosedanja protiraketna obramba neuporabna, služil predvsem kot predvolilni nastop. Pred volitvami, ki sledijo čez dva tedna, Putin kampanje sicer niti ne potrebuje, ocenjujejo opazovalci. Edini, ki bi mu lahko pomešal štrene, Aleksej Navaljni, je izgubil pravico do kandidature zaradi obsodbe za poneverbo.

"Kot čarovnik, ki izvlači zajce"

Putin je napovedal, da bo Rusija nadomestila svoje sedanje medcelinske rakete z novim, zmogljivejšim tipom raket sarmat. Za razliko od dosedanjih raket bodo nove lahko dosegle katerokoli točko na Zemlji, njihov domet bo praktično neomejen, je povedal Putin in dodal, da so tehnično nove rakete precej zmogljivejše od sedanjih medcelinskih raket, ki so jih razvili še v času Sovjetske zveze. Letele naj bi z 20-kratno hitrostjo zvoka.

Vladimir Putin Svet Putin: "Razvili smo novo, nepremagljivo orožje!"

Predstavitev, v kateri je navedeno, da je Natov protiraketni ščit "popolnoma nekoristen" je po pričakovanju natelela na navdušenje med ruskimi nacionalisti. To je bila le ena izmed Putinovih napovedi, ki jih je, kot komentira dopisnik BBC-ja iz Rusije Steven Rosenberg, nizal kot "čarovnik, ki izvlači zajce in klobuka". Putin je med govorom izpostavil tudi, da ima Rusija največji jedrski potencial na svetu, a da jih ni nihče doslej poslušal. "Poslušajte nas zdaj!"

Pentagon: Pripravljeni smo

Na Putinovo izjavo, ki je šokirala svetovno javnost, se je Pentagon odzval z besedami, da so pripravljeni in da niti niso presenečeni. "Zelo zaupamo v svoje sposobnosti odziva na vse, kar lahko prileti," je po poročanju STA poudarila tiskovna predstavnica Pentagona Dana White.

Odzvali so se tudi v ameriškem kongresu. Republikanski senator iz Severne Dakote Thom Tillis je za Voice of America dejal, da na Putina gleda kot na druge morilce in kriminalce, ki najverjetneje lažejo, vendar je potrebno ruskega predsednika vzeti resno.

Demokratski senator iz Marylanda Ben Cardin je dejal, da se nekateri radi hvalijo. "Države, ki se hvalijo s svojo vojsko to delajo zato, ker vedo, da so njihove zmogljivosti manjše, kot zatrjujejo. Ruske zmogljivosti spoštujemo, saj imajo velike jedrske zaloge in so agresivni s svojo vojsko," je po poročanju STA dejal senator.

Avto Tako se "očisti ulica" za Vladimirja Putina

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Tupamaros 16:00 02.marec 2018.

    Na to floskulo iz časov CCCP sm umru od smeha.

  • midolina3 13:41 02.marec 2018.

    v tem trenutku rusija ne more postati gospodarska velesila, malce zaradi narave ruskega človeka, zaradi svojih neizmernih razdalj in klime. Koliko je do leta še bilo precej industrijskih obratov po ruralnem in sibirskem delu Rusije, ta so nastala predvsem kot ...prikaži več posledica umika inustrije pred nemškim vpadom leta 1941, so večino teh po letu prepustili svoji usodi in propadla. Ostali so pa giganti po velikih mestih, ki so jih vse privatizirali ruski oligarhi. V teh gigantih pa ni neke inovativne pod

  • Pepe007 12:44 02.marec 2018.

    Rusi pomagajo ZDA, da dvignejo svoj BDP preko dodatnih izdatkov za obrambo. Putin pa bi bil precej večji džek, če bi napovedal tako silovit gospodarski razvoj, da bo Rusija postala vodilna gospodarska sila na svetu. Danes se prave vojne dobijo ...prikaži več na gospodarskem področju.