Svet
16 ogledov

Komisija o Berlusconijevi politični usodi

Silvio Berlusconi EPA
Komisija bo odločala, ali lahko Berlusconi kljub pravnomočni obsodbi ostane član senata.

Komisija italijanskega parlamenta, pristojna za vprašanja imunitete, bo predvidoma danes zvečer začela glasovanje o izključitvi nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija iz senata. Če bo Berlusconi izgubil sedež v senatu, njegova stranka Ljudstvo svobode grozi z odhodom iz koalicije.

Velja zakon tudi za Berlusconija?

Predsednik 23-članskega telesa Dario Stefano je v torek poudaril, da mora biti glasovanje o Berlusconiju strogo ločeno od vprašanja prihodnosti vlade premierja Enrica Lette. Kljub temu v ozadju menda že potekajo pogovori o morebitni alternativni večini v parlamentu, če bi vladi hrbet obrnilo Ljudstvo svobode.

Italijanska parlamentarna komisija sicer ugotavlja, ali v primeru Berlusconija velja lani sprejet protikorupcijski zakon. Ta določa, da v Italiji ljudje, pravnomočno obsojeni na več kot dve leti zapora, ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah. Berlusconijevi podporniki sicer trdijo, da zakon ne more veljati za kazniva dejanja, storjena pred začetkom njegove veljavnosti.

Nagovoril jih bo prek videoposnetka

Nekdanji italijanski premier je po poročanju nekaterih medijev že posnel videonagovor, ki naj bi ga po prvih načrtih predvajali v torek, a so ga nato prestavili na danes. V nagovoru naj bi Berlusconi omilil grožnje z odhodom iz koalicije, napovedal pa naj bi oživitev stranke Naprej, Italija.

"Zakon krši moje pravice"

Oktobra lani je bil Berlusconi obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Vrhovno sodišče je sodbo potrdilo 1. avgusta letos, kazen pa je bila Berlusconiju na podlagi določil o delni amnestiji za takšne primere in zaradi njegove starosti samodejno zmanjšana na 12 mesecev hišnega pripora ali javnih del.

Berlusconi trdi, da zakon krši njegove pravice, zaradi česar se je pritožil tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Odločitvi komisije bo sicer sledilo še glasovanje v senatu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.