Svet
1655 ogledov

Končal se je 27 let trajajoč spor

Makedonija Epa
Državi sta dosegli dogovor, ki zadovoljuje obe strani.

Grčija in Makedonija sta dosegli dogovor o imenu slednje za končanje spora, ki traja že 27 let, je danes v Atenah sporočil grški premier Aleksis Cipras. "Dosegli smo dogovor, dober dogovor, ki zadovoljuje vse pogoje, ki jih je postavila Grčija," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Cipras na televiziji. Povedal je, da bo Makedonija odslej imela "sestavljeno ime z geografskim označevalcem".

Cipras je o dogovoru, ki ga je z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom očitno dorekel v današnjem telefonskem pogovoru, že obvestil tudi grškega predsednika Prokopisa Pavolopulosa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Makedonski premier Zoran Zaev je potrdil, da bo novo ime države Republika Severna Makedonija. Dogovor naj bi uradno podpisala v soboto ob Prespanskem jezeru. Novo ime makedonske države bo imelo univerzalno uporabo, natančneje pa bodo to določili v ustavi, je povedal. Dogovor bo, kot je dejal, zagotovil nacionalno identiteto in napredovanje države. Dogovor predvideva tudi potrditev makedonskega jezika brez posebne opombe, da gre za slovanski jezik.

Najprej makedonska stran, nato še grška

Dogovor naj bi najprej ratificiral makedonski parlament, nato pa bi jeseni izvedli referendum glede predlaganega imena. Če bo predlog potrjen, bi potem v ta namen spremenili tudi makedonsko ustavo, je pojasnil Zaev. Ko bo Makedonija spremenila ustavo, bo dogovor ratificiral tudi grški parlament. 

Naj bi pa vlada v Atenah že po ratifikaciji dogovora v makedonskem parlamentu sprostila blokado začetka pristopnih pogajanj Makedonije z EU. Vstop v Nato pa bi Grki podprli šele po ustrezni spremembi makedonske ustave.

Spor med Grčijo in Makedonijo o uradnem imenu slednje traja že od leta 1991 in je zaradi grške blokade glavna ovira Makedoniji na poti v EU in zvezo Nato. Pogajanja so se začela že leta 1995, a vse do lani niso obrodila sadov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 11:00 15.junij 2018.

    Ni res,narod je na cesti.Dogovor je sklenjen brez odpbritve in bo referendum.Grki zahtevajo da je beseda makedonija out.

  • crniovcar 07:08 13.junij 2018.

    makedonija bo vedno makedonija vsaj še 100 let. grki pa naj jo grki imenujejo kakor hočejo

  • Skipi 22:02 12.junij 2018.

    Ko je volja na obeh straneh se da vse zmenit pa še ime ni slabo v bistvu se v angleščini še bolje sliši.