Svet
43 ogledov

Sodišče na strani Makedonije

Makedonska zastava Žurnal24 main
Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu je v tožbi Makedonije proti Grčiji zaradi grške blokade Makedonije pri vstopu v Nato razsodila v prid Makedonije.

ICJ je razsodilo, da je Grčija kršila začasni sporazum iz leta 1995, v katerem so se Atene zavezale, da ne bodo blokirale članstva Makedonije v mednarodnih organizacijah, če bo Makedonija uporabljala ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija. Grčija je leta 2008 zaradi dolgoletnega spora o imenu blokirala Makedonijo pri vstopu v severnoatlantsko zavezništvo.

Razsodba sicer ne pomeni rešitve za grško-makedonski spor o imenu. Grško zunanje ministrstvo razsodbo ICJ "proučuje". Poudarili so, da se razsodba ne nanaša na dolgoletni spor med državama glede imena in da Atene ostajajo zavezane temu, da se spor reši v pogajanjih pod pokroviteljstvom ZN.

Grški premier Lukas Papademos je poudaril, da si Grčija ves čas prizadeva za dobrososedske odnose z Makedonijo, vendar je rešitev spora glede imena, ki bo sprejemljiva za obe strani, pogoj za polno normalizacijo odnosov.

Makedonci zadovoljni

V Makedoniji so z razsodbo zadovoljni. Zunanji minister Nikola Poposki ocenjuje, da gre za "izredno pomembno razsodbo", ki po preprečila, da se bo zgodila "nova Bukarešta".

Poposki je opozoril, da razsodbe ne bi smeli ocenjevati v luči zmagovalca ali poraženca, pač pa bi se morali osredotočiti na skupno evroatlantsko prihodnost. Zagotovil pa je, da bo Makedonija ostala "aktivna partnerica" v pogajanjih z Grčijo glede vprašanja o imenu Makedonije.

"V sodbi vidimo pozitivno spodbudo in pričakujemo sodelovanje z našimi grškimi sosedi v duhu prijateljstva, razumevanja in vzajemnega spoštovanja," je dejal makedonski predsednik Gjorgje Ivanov. "Za zdaj na to ne želimo gledati skozi kategorije zmagovalcev in poražencev. Moramo sodelovati z Grčijo glede naše skupne prihodnosti in prihodnosti naše regije," je dodal.

Razsodba sodišča ne bo vplivala na stališče zveze Nato, da je za povabilo Makedoniji v zavezništvo potrebna vzajemno sprejemljiva rešitev spora o imenu, je izjavil generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen. ZN pa so pozvali Atene in Skopje, naj sodbo ICJ izkoristita za konstruktivno rešitev spora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.