Svet
9424 ogledov

Končno dobra novica glede gibanja cen

Dizelsko gorivo OMV Saša Despot
Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Vlagatelji so zaskrbljeni zaradi širjenja različice koronavirusa omikron, poleg tega pred odločitvami kar nekaj centralnih bank v nadaljevanju tedna še ne želijo tvegati z nakupi, pravijo analitiki. Nafta se je pocenila in tudi tečaj evra se je znižal.

Pocenile so se delnice družb iz panog potovanj, bančništva, energetike

Po vsej Evropi so se še posebej pocenile delnice družb, ki bi jih morebitno zaprtje javnega življenja najbolj prizadelo. Gre za podjetja iz panog potovanj, bančništva in energetike, podražile so se le delnice v sektorju zdravje.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,38 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 4183,04 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,01 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,70 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,83 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,15 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,45 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,64-odstoten padec.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes krepko znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,91 odstotka nižji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,82 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa celo 1,34 odstotka.

Tečaj evra se je znižal

Tečaj evra se je na začetku tedna, ki bo prinesel kar nekaj odločitev centralnih bank, nekoliko znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1288 dolarja, potem ko je bilo treba ponoči za eno enoto skupne evropske valute odšteti več kot 1,13 dolarja. Evropska centralna banka (ECB) je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1278 dolarja oz. 0,05 centa višje kot v petek.

Ta teden bo v znamenju denarne politike. Pričakovati je sklepe številnih centralnih bank, med njimi ameriške, britanske in japonske, sklicana je tudi seja sveta ECB. Pričakovati je, da se bo ameriška centralna banka odzvala na visoko stopnjo inflacije in se odločila pospešiti izstop iz svoje izredno ohlapne denarne politike. ECB bo odločala o nadaljevanju izvajanja svojega koronskega kriznega programa.

Cene nafte so se danes znižale za več kot pol odstotka. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena januarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 71,11 dolarja, kar je 56 centov manj kot v petek. V Londonu so se februarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 58 centov na 74,57 dolarja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.