Avto
24457 ogledov

Bo omikron prinesel olajšanje za voznike?

bencinska črpalka, gorivo
Cene surove nafte so na svetovnih trgih prejšnji teden strmo padle. Razlog: zaskrbljenost zaradi nove mutacije korona virusa.

V ponedeljek je sicer že prišlo do spremembe, saj so cene surove nafte začele spet hitro naraščati, k čemur so pripomogle špekulacije, da bodo organizacija OPEC in njene zaveznice lahko v odgovor na novo mutacijo virusa zmanjšale proizvodnjo. Sodček severnomorske nafte se je zato za 3,8 odstotka podražil na 75,49 dolarja, sodček teksaške nafte pa za 4,6 odstotka na 71,26 dolarja in upanje, da bosta bencin in dizel cenejša, se je izkazalo za prazno.

Električna vtičnica Pod streho Še en dobavitelj draži elektriko, in to za kar 30 odstotkov

Dizelsko gorivo OMV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zadnji petek so sicer cene surove nafte padle za okrog deset dolarjev na sodček, kar je bil največji padec cen po lanskem aprilu. Severnomorska nafta se je namreč pocenila za 11,6, teksaška pa za 13,1 odstotka. Kljub ponovni rasti cen izgledi za prihodnost proizvajalcev nafte niso gotovi, saj jih skrbi, da bi lahko nova različica korona virusa vplivala na povpraševanje po fosilnih gorivih.

Koronavirus, covid-19, maske, ljudje Zdravje Omikron je, kot kaže, slaba novica za prebolevnike

Analitik iz podjetja Nomac Securities Tacufumi Okoshi je namreč v pogovoru za Reuters pojasnil, da je bil petkov padec cen pretiran in je zato bila korekcija cen navzgor pričakovana.

Dodal je, da bi v primeru zmanjšanja povpraševanja lahko OPEC odpovedal načrtovano povečanje črpanja nafte in s tem cene ohranil na sedanji višini. Cene so namreč po ponedeljkovi uskladitvi v torek spet nekoliko padle. Razlog za to je tudi možnost, da sedanja cepiva niso enako učinkovita proti novi različici korona virusa.

MG Marvel R Novi EV pri nas Avto Marvel R in U5 Slovencem prinašata alternativo

posoda za gorivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 4
  • Avatar Alliastella
    Alliastella 23:39 03.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu -- H︆︆o︆︆t︆︆s︆︆e︆︆n︆︆︆︆n︆︆.︆︆C︆︆︆︆o︆︆m

  • marko345 19:40 03.december 2021.

    Kmalu bodo imeli naftaši velik problem, kako sploh prodati nafto, da bi preživeli, kajti svet bo šel na elektriko iz razlićnih virov.

  • rd2dmk2 18:25 03.december 2021.

    pri nas je vse zmenjeno. omv ima za tisočinko evra višjo ceno benza od petrola in če to ni kartelni dogovor potem pa ne vem kaj je. že to je hecno da imata točno vsak ponedeljek tako usklajene akcije.