Svet
37018 ogledov

Konec potrpljenja, ZDA sestrelile kitajski balon

Balon Twitter
Večdnevna drama visoko na nebu nad ZDA se je končala s sestrelitvijo.

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je njihovo vojaško lovsko letalo sestrelilo kitajski balon, ki so ga v preteklih dneh opazili nad ZDA. Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na "nesprejemljivo kršitev" ameriške suverenosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Da so ZDA sestrelile kitajski balon, so pred tem poročali ameriški mediji, nato je novico potrdil Pentagon.

"Danes popoldne je na ukaz predsednika Joeja Bidna ameriško lovsko letalo v ameriškem zračnem prostoru vzdolž obale Južne Karoline uspešno sestrelilo vohunski balon, ki je letel na veliki višini in je pripadal Kitajski," je sporočil obrambni minister Lloyd Austin.

Trenutek sestrelitve so zabeležile tudi kamere.

Ameriški predsednik Biden je že čestital pilotu, ki je uspešno sestrelil balon, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je pred tem danes dejal, da bodo ZDA "poskrbele" za kitajski balon, vendar ni navedel podrobnosti, kako naj bi to storili.

balon ZDA Kaj je to? Svet Pogled v nebo za paniko v ZDA in Kanadi

Eni o vohunih, drugi o vremenu

Ameriška vlada je balon označila za manevrirni nadzorni balon, medtem ko je Peking trdil, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave, ki je nenamerno vstopil v ameriški zračni prostor.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, preložil napovedani obisk Pekinga in kasneje dejanje Kitajske označil za neodgovorno in nesprejemljivo.

Balon je letel na višini več kot 18 kilometrov, kar pomeni nad višino, na kateri običajno letijo potniška letala. Prvič naj bi ga opazili v sredo nad zvezno državo Montana, kjer ZDA med drugim hranijo medcelinske balistične rakete.

Podobne balone so Američani že lani opazili nad Havaji in drugje v Tihem oceanu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 53
 • bobubob 19:25 05.februar 2023.

  Biden je čestital pilotu. Morda je mislil, daje pilot tisti nepremični balonček zadel s puško kar z letališča? Je morda pozabil, da celo letala USAF letijo?

 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 11:16 05.februar 2023.

  Ampak res...Američani se hvalijo s sestrelitvijo balona, Rusi pa kar tako "za hec" sestrelijo satelit..in to s podmornice ;))

 • jezero 09:08 05.februar 2023.

  Kot da Kitajci malo afne guncajo pred Američani oni pa gledajo kot tele v nova vrata!