Svet
2917 ogledov

Pogled v nebo za paniko v ZDA in Kanadi

balon ZDA PrtSc
Neobičajno zračno plovilo nad Severno Ameriko.

Ameriško obrambno ministrstvo spremlja sumljiv balon, ki je že več dni v ameriškem zračnem prostoru in naj bi domnevno vohunil za Kitajsko, je v četrtek zvečer sporočil Pentagon. Balon so opazili tudi nad Kanado, kanadske oblasti pa mu sledijo. Kitajska navedb, da gre za njen vohunski balon, ne komentira, poročajo tuje tiskovne agencije.

Balon naj bi letel nad ameriško zvezno državo Montana. Sprva so ga hoteli razstreliti, a so si premislili, ker bi razbitine lahko povzročile škodo.

"Jasno je, da je namen tega balona nadzor," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik ZDA, ki ni želel biti imenovan. Po njegovih besedah je balon letel nad severozahodom Združenih držav, kjer so letalska oporišča in jedrske rakete v podzemnih silosih.

Dodal je, da balon po oceni Pentagona ne predstavlja večje grožnje. "Ocenjujemo, da ima ta balon omejeno dodano vrednost z vidika zbiranja obveščevalnih podatkov," je dejal.

Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je potrdil, da balon spremljajo nad zračnim prostorom ZDA. "Balon trenutno potuje na višini precej nad komercialnim zračnim prometom. Ne predstavlja vojaške ali fizične nevarnosti za ljudi na tleh," je dejal Ryder v izjavi za medije.

balon ZDA | Avtor: PrtSc PrtSc

Kanadske oblasti pa so danes sporočile, da spremljajo "morebitni drugi incident", ki vključuje nadzorni balon, vendar niso omenile, katera država bi lahko stala za njim. Poudarile so, da tesno sodelujejo z ZDA, da bi zaščitile občutljive informacije Kanade pred grožnjami tujih obveščevalnih služb.

Oblasti zatrjujejo, da Kanada ni v nevarnosti. "Kanadčani so na varnem, Kanada pa sprejema ukrepe za zagotovitev varnosti svojega zračnega prostora, vključno s spremljanjem morebitnega drugega incidenta," je sporočilo kanadsko obrambno ministrstvo, pri čemer ni navedlo več podrobnosti.

Balon je po navedbah predstavnikov ZDA in Kanade, na katere se sklicuje britanski BBC, letel nad Aleutskimi otoki ob Aljaski in nad Kanado, preden se je v sredo pojavil nad mestom Billings v Montani.

Peking je po poročanju AFP v preteklosti že poslal nadzorne balone nad ZDA, se pa tokratni po besedah neimenovanega visokega predstavnika ZDA v ameriškem zračnem prostoru zadržuje veliko dlje kot običajno.

Neobičajno zračno plovilo so nad Severno Ameriko opazili nekaj dni pred predvidenim obiskom ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na Kitajskem, v ospredju katerega bo po napovedih obvladovanje povečanih napetosti med Washingtonom in Pekingom. Blinken bo Kitajsko obiskal kot prvi ameriški državni sekretar po letu 2018.

ZDA in Kitajska so že dalj časa v sporih glede trgovine in intelektualne lastnine, v zadnjem času pa so se odnosi med njima dodatno zaostrili zlasti zaradi Tajvana.

Komentarjev 7
  • bobubob 21:41 04.februar 2023.

    Še kak TU bi moral zatavati tja, da bi občutili vonj vojne tudi drugače, ne le virtualno. Očitno so že pozabili na Vietnam...

  • Kmodri 18:20 04.februar 2023.

    Nadzorovano sestrelit, da balon počasi pade na zemljo!

  • janči 16:26 03.februar 2023.

    Ne bi imel čisto nič proti, če bi jih Kitajci postavili tja, kjer jim je mesto.

Sorodne novice